Grad uvodi red: Bacanje šuta samo uz dozvolu

J. DINČIĆ

sreda, 14. 08. 2019. u 20:26

Град уводи ред: Бацање шута само уз дозволу

Deponija u Miljakovačkoj šumi / Foto N. Fifić

Uskoro strože kontrole prevoza građevinskog materijala, investitori će morati da otpad odvoze u Vinču

DIVLjE deponije na kojima se nelegalno istovara građevinski materijal i šut prostiru se širom prestonice. Iako je zakonom propisano da se pomenuti otpad može istovarati samo na deponiji u Vinči, mnoge parcele po obodima grada pretvorene su u deponije za ove potrebe. JKP "Gradska čistoća" zato će zvanično zatražiti uvođenje potvrde kao obaveznog dokumenta o kretanju građevinskog materijala. Bez ovog dokumenta neće smeti da se izda upotrebna dozvola.

Deponije se nalaze ispod Pančevačkog mosta, u Batajnici, Miljakovačkoj šumi, ali i na privatnim parcelama na Bežanijskoj kosi kada se krene u pravcu prema Surčinu. Iako su ih nadležne institucije u nekoliko navrata čistile i zatvarale, bahati građevinari se iznova vraćaju na njima dobro znane lokacije.

- U glavnom gradu postoje desetine divljih građevinskih deponija i to je, slobodno mogu da kažem, polumafijaški posao - ističe Marko Popadić, direktor JKP "Gradska čistoća". - Pre nekoliko dana na lokaciji prema Surčinu istovareno je toliko šuta da je nivo zemlje skoro došao na metar od žica dalekovoda, što je dovelo u životnu opasnost svakog ko bi tuda prošao. Onima koji to rade je svejedno da li će neko da pogine, važno im je da su oni zaradili divljim nasipanjem.

Popadić je istakao i da će u ime JKP "Gradska čistoća" zvanično zatražiti da se Grad obrati Vladi Srbije da se izmenom podzakonskih akata uvede kao obavezni dokument potvrda o kretanju građevinskog materijala. Bez ovog dokumenta neće smeti da se izda upotrebna dozvola.

PROČITAJTE JOŠ - Građevinski šut pravac Vinča!

- To znači da će svaki investitor morati da dokaže da su sav građevinski otpad, kao i iskopana zemlja predati na zvaničnu deponiju u Vinči. Vreme je da se uvede red u ovu oblast, da više ne može da se deponuje otpad gde kome padne na pamet jer se tako oduzimaju prihodi i uništava naš grad - dodao je Popadić.

RAMPA KOD FMP

JEDNA od najvećih divljih deponija na Čukaričkoj padini, kod sportske hale FMP, na kojoj je dnevno i po 150 kamiona istovaralo šut zatvorena je u ponedeljak po nalogu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića. Inače, pomenuta deponija, na koju su se stanovnici iz okolnih stambenih jednica nadležnim inspekcijama godinama bezuspešno žalili, napravljena je na budućoj trasi metroa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije