SVETLOSNA signalizacija u Ulici kneza Miloša ume da zbuni i iskusne vozače. Najkritičnije je kada traka iz jednog smera postaje prohodna, a iz drugog se zatvara. Pogotovu jer su sugrađani koji tuda prolaze naviknuti da ujutru ka centru imaju tri trake na raspolaganju, a po podne tri iz centra ka Mostaru. Program se menja svakog radnog dana u 6 i u 11 sati, a nedeljom u 18 i u ponoć. Međutim, vozači tvrde da ima i iskakanja iz sistema.

- Vozeći se ovom ulicom u ponedeljak oko 20 sati ka Mostaru, od Generalštaba, gornji semafor iznad srednje trake pokazivao je zeleno - pojašnjava Momčilo P. - A onda, kada sam prošao Generalštab, ka sledećoj raskrsnici, iznad iste trake bilo je crveno "iks". Pošto stalno vozim tuda, shvatio sam da nekada i ne gledam u gornje semafore, što može biti zaista opasno. U trenutku je izgledalo da su vozači koji dolaze iz suprotnog pravca odjednom krenuli "na mene". Odnosno, oni su dobili dozvolu za traku kojom sam se kretao, a ja se nisam na vreme prestrojio. Međutim, najveću zabunu uneo je sledeći semafor, koji je u istoj, srednjoj, traci pokazivao - zeleno.

Sličnu situaciju u subotu, oko 13.00, imao je i Beograđanin Dušan S. On je, takođe, vozeći ka Mostaru video crveno svetlo u srednjoj traci, koje se promenilo u zeleno. Prestrojio se u brzu traku i ne bi ni gledao u gornje semafore da nekoliko vozila nije naglo počelo da skreće udesno. I posle 50 metara vožnje, svetlo u srednjoj traci je ponovo pokazivalo zeleno u smeru ka Mostaru.

PROČITAJTE JOŠ - Raskrsnice u roku, ostatak će kasniti?

Cikcak semafori, velika su opasnost po vozače. Zato su se "Novosti" obratile JP "Beograd put", koji je zadužen za održavanje svetlosne signalizacije.

- Od 6 do 6.15 i od 11 do 11.15, menja se režim saobraćaja po programu i projektu. Tada se menja alternativna traka, što podrazumeva zatvaranje portala u jednom smeru i otvaranje u drugom, po unapred definisanom programu. Pritom, moguće je u tom trenutku da alternativna traka bude delimično otvorena i delimično zatvorena, iz jednog i drugog smera - pojašnjavaju iz "Beograd puta".

Iz ovog javnog preduzeća navode i da su juče, posle poziva "Novosti" odblokirali peti portal, jer signalizacija u jednom delu saobraćajnice nije radila, a naši reporteri su se sinoć uverili da u Kneza Miloša semafori funkcionišu kako treba.


PRIJAVITE KVAR!

SUGRAĐANI koji primete bilo kakve nedostatke ili nedoslednosti u radu svetlosne signalizacije na teritoriji grada, kvar bi trebalo da prijave na broj telefona Dežurne službe svetlosne signalizacije, 011/ 2071-720. Tako će kvar brže biti popravljen, a vožnja bezbednija.