Vesić pozvao investitore da se uključe u javno nadmetanje za lokaciju Marina Dorćol

Tanjug

utorak, 13. 08. 2019. u 10:45

Весић позвао инвеститоре да се укључе у јавно надметање за локацију Марина Дорћол

„Marina Dorćol” Arhivske fotografije

Rok za dostavljanje ponuda je 12. septembar, a licitacija će biti održana sutradan, 13. septembra
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda sutra objaviti oglas o otuđenju građevinskog zemljišta na lokaciji „Marina Dorćol”.

Rok za dostavljanje ponuda je 12. septembar, a licitacija će biti održana sutradan, 13. septembra.

Zamenik gradonačelnika je pozvao sve investitore da učestvuju u ovom projektu i na vreme dostave svoje ponude, saopštio je Sekretarijat Gradske uprave za informisanje.

PROČITAJTE JOŠ -Heroji s Miljakovca: Sređuju kraj, ne traže ničiju pomoć

"Na ovaj način Grad Beograd nastavlja sa politikom koju sprovodi predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije, a to je vraćanje Beograda na reke. Jedan od projekata koji dokazuje upravo to je ''Beograd na vodi'' koji u potpunosti menja taj deo srpske prestonice i pretvara ga u novi centar grada", istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, početni iznos cene na javnom nadmetanju biće 3,8 milijardi dinara, koliko iznosi procenjena tržišna vrednost zemljišta na ovoj lokaciji površine četiri hektara.

"Pored iznosa koji bude postignut na javnom nadmetanju, u budžet grada biće uplaćen i doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta koji će budućem investitoru biti obračunat za objekte koje planira da gradi", istakao je Vesić.

Kako je naveo, prema planu detaljne regulacije lokacija se nalazi u zoni predviđenoj za komercijalne delatnosti i stanovanje, a pored ovih objekata obavezna je i izgradnja uređenih zelenih površina sa drvoredom, koji moraju biti u javnom korišćenju.

"Maksimalna bruto površina objekata koji se grade na lokaciji je 76.000 kvadratnih metara. Na tehničku dokumentaciju za sve objekte i sadržaje koji se budu gradili saglasnost će davati Komisija za planove Skupštine grada Beograda. Takođe, budući investitor će morati da se pridržava uslova nadležnih institucija u pogledu zaštite okoline spomenika kulture Termoelektrana ''Snaga i svetlost'', kako se ne bi ugrozile njene vrednosti", pojasnio je Vesić.

Grad Beograd će, dodao je Vesić, preko Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, obezbediti pristup kompleksu preko dve javne saobraćajnice koje su planirane sa zapadne strane kompleksa, dok će obaveza investitora biti da izgradi sve komunalne instalacije u okviru kompleksa radi povezivanja sa javnom infrastrukturom.
"Obaveza investitora će biti da o svom trošku rekonstruiše kran stare centrale i crpnu stanicu", rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raskinula je pre dve godine ugovor sa dotadašnjim zakupcem jedne od najskupljih gradskih lokacija.

"Zemljište je dato u zakup 2006. godine radi izgradnje komercijalnog i stambenog prostora, sa sportskim objektom, pratećim saobraćajnicama, kao i pešačkim i zelenim površinama. Rešenjem gradonačelnika iz 2016. godine investitoru je prestalo pravo zakupa i godinu dana kasnije zakupac je sporazumno raskinuo ugovor sa Direkcijom, čime je grad mogao da započne aktivnosti na pripremanju lokacije za sadašnji oglas o otuđenju", zaključio je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije