Beogradske priče: Taljige na Tašmajdanu

Zoran Nikolić

sreda, 07. 08. 2019. u 12:44

Београдске приче: Таљиге на Ташмајдану
Posleratne fotografije podsećaju na ostatke Starog groblja i nagoveštavaju nova vremena. Na mestu današnjeg Tašmajdanskog parka postojala neuredna, blatnjava poljana

Mnogo vetrova je "produvalo" ovim gradom da bi bilo moguće zapamtiti jaka strujanja svakog od njih. Mnoga sećanja ne mogu da ostanu među užurbanim žiteljima prestonice, jer je teško da mogu da "oslušnu" sve glasove predaka i njihova gledanja na ondašnju, sada uveliko zaboravljenu varoš.

Nekoliko fotografija iz Fotodokumentacije "Borbe" vraćaju nas u nestvarno blisko, a opet, tako daleko vreme posleratnog Beograda. "Nestvarno blisko" jer smo ga uveliko zaboravili, ma koliko da je važnost nekih kadrova neprikosnovena. Beograđani danas osnovano Tašmajdan smatraju jednim od najlepših gradskih parkova, uglavnom ne znajući da se na tom prostoru nekada prostiralo Staro groblje. Bilo je tu od 1826, pa do prvih decenija 20. veka. Dugo je trajalo preseljenje i zbog toga što su ga prekidali ratovi.

Ipak, taj posao zvanično je okončan 1927. godine.


PROČITAJTE JOŠ: BEOGRADSKE PRIČE: Pre početka izgradnje mosta

U međuvremenu je otvoreno Novo groblje, pa je taj težak ali odgovoran varoški posao mogao da bude nastavljen. Ipak, posleratni hroničari i mnogi stariji sugrađani sećaju se da je na mestu današnjeg Tašmajdanskog parka postojala neuredna, blatnjava poljana. Tako je bilo dugo, pre nego što su gradski urbanisti rešili da ovde postave park.

Tako su očevici pamtili prve posleratne radove na Tašmajdanu, kada su se naprasno pred kopačima i drugim radnicima otvarale zaboravljene i nepreseljene rake...

Snimak taljigaša koji su prolazili ovde svojim putem, ostaje za nezaborav.

ZAPREGA

Taljige su zaprege sa samo dva točka, kojim su gradski "prevoznici" transportovali robu s kojom trguju. Da li su povezivali gradske pijace sa dalekim, perifernim poljoprivrednim domaćinstvima, ili su imali neki drugi "saobraćajni" zadatak, nikada nećemo saznati. Tek, ostali su snimci starih gradskih taljigaša, da nas sećaju na to čudnovato vreme starog Tašmajdana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije