Bicikl u ruke, pa uz stepenice

M. STANOJKOVIĆ

06. 08. 2019. u 18:41

Бицикл у руке, па уз степенице

Biciklistički lift na Brankovom mostu / Foto Z. Jovanović

Lift na Mostu preko Ade biće još dugo van funkcije, iako se zna ko ga održava. Prevoz dvotočkaša u kabinama na Brankovom mostu povremeno u prekidu

SEKRETARIJAT za javni prevoz je formalno preuzeo gazdovanje nad javnim liftovima, koji su u funkciji saobraćajne infrastrukture, ali lift na Mostu na Adi još dugo neće moći da osposobi za rad. Tek kada se obezbedi novac i na tenderu nađe firma za servisiranje, Direkcija za građevinsko zemljište će upravljanje predati ovom sekretarijatu. Do tada će biciklisti moći da koriste samo lift na Brankovom mostu, koji je povremeno u zastoju.

Prema rečima nadležnih u Sekretarijatu za javni prevoz, da bi se liftovi na Mostu na Adi stavili u funkciju, neophodno da se rebalansom budžeta obezbede sredstva za pokrivanje troškova održavanja liftova.

- Posle potpisivanja ugovora sa najboljim ponuđačem za servisiranje, obaviće se primopredaja između Direkcije za građevinsko zemljište, koja je bila investitor liftova, i našeg sekretarijata, koji će ubuduće biti zadužen za funkcionisanje liftova.

Kako su se uverili reporteri "Novosti" na terenu, biciklisti imaju problema i sa liftom na Brankovom mostu, koji radi, ali ume da zakaže.

- Mesec dana nije radio, ne znamo iz kog razloga. Kada imamo sreće prevezemo se, kada ne, bicikle u ruke - žale se biciklisti.

Juče su biciklisti morali da sačekaju da se liftadžija vrati sa pauze, koja je bila od 13.00 do 14.00. Inače, lift bi trebalo da radi od 8.00 do 22.00.

- Za održavanje lifta na Brankovom mostu trenutno su nadležni "Putevi Beograda". Ugovorom je precizirano da nadležni mora da obezbedi neprekidan rad lifta sa pratiocem, a posle radnog vremena dežurstvo za čuvanje. Do zastoja dolazi usled neprimernog ponašanja pojedinaca prema imovini - kažu u JKP "Putevi Beograda".

MILION EVRA

U ELEVATORE za prevoz biciklista na Mostu na Adi, koji do sada nisu prevezli nijednog putnika sa dvotočkašima, uloženo je nešto manje od milion evra. Puštanje liftova u pogon zavisilo je od dobijanja upotrebne dozvole za Most na Adi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

deki

07.08.2019. 16:41

Prema visini dizanja ova tri lifta mogu da kostaju ukupno maksimalno 400.000 EUR-a., naplaceni su 1.000.000. EUR-a, Ko je uzeo ili gde je nestalo 600.000 EUR-a pitanje je sad ? Niko se nije bavio ovim liftovima u smislu cene i niko nije reagovao

sale

09.08.2019. 08:21

Lift na Brankovom mostu ne radi vec vise od mesec i po dana i kako vidim nece ni raditi do kraja sezone a pratilac lifta je cist visak i potpuno nepotreban jer dok je i radio lift nikad nije bio u njemu samo ga pusti u rad i ostane pratilac ili cuvar dole a lift ode tako da ne vidim svrhu njihovog postojanja