Hitna sanacija na Tvrđavi

S. V.

06. 08. 2019. u 11:58

Počeli konzervatorski radovi zbog oštećenja Zindan kapije i Jakšićeve kule na Kalemegdanu. "Beogradska tvrđava": Završetak restauracije očekuje se za mesec dana

Хитна санација на Тврђави

Projekat je izradio Zavod za zaštitu spomenika / Foto V. Danilov

U NAREDNIH mesec dana, bedem kod Jakšićeve kule na Kalemegdanu i Zindan kapija dobiće novi sjaj, jer su trenutno u toku konzervatorsko-restauratorski radovi zbog oštećenja koja su nastala u poslednjih nekoliko godina. Kako su saopštili iz JP "Beogradska tvrđava", cilj ovih hitnih intervencija je očuvanje kulturnog dobra, ali i bezbednost posetilaca.

Zid kod ulaza u prostoriju lučnog bedema Zindan kapije, koji se nalazi na glavnoj pešačkoj trasi ka Donjem gradu i crkvama, u veoma je lošem stanju. Lice bedema je devastirano, a na pojedinim mestima zid se obrušio, pa je ovde postavljena skela iz bezbednosnih razloga, koja će biti sklonjena po okončanju sanacije.

- Zbog oštećenja na bedemu kod Jakšićeve kule, neophodna je njegova restauracija, a trenutno su u toku pripremni radovi, u okviru kojih je urađen prilazni put kako bi se obezbedila lokacija - kažu u ovom preduzeću. - Radovi se obavljaju prema projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda, i uz njihov konzervatorski nadzor. Završetak se očekuje do kraja avgusta.

Pripremni radovi izvode se uz saglasnost Arheološkog instituta, a neophodni su kako bi se na najbezbedniji način prišlo bedemu, postavila zaštitna skela i osigurala bezbednost kako posetilaca tako i samog bedema Beogradske tvrđave.


BASTAĆ PREKIDA

PREDSEDNIK Opštine Stari grad Marko Bastać juče je, sa svojim saradnicima, prekinuo radove na Kalemegdanu. Bastać je isto uradio i u subotu, kada je u Donjem gradu onemogućio radnicima da nastave posao bagerom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Bonaparta

06.08.2019. 12:36

Dobro da li u ovoj drzavi postoji policija i zakon koji treba primeniti?? Do kada ce neke svojeglave budale da ometaju radove? Sta treba zid da padne i nekog ubije da bi zarad sitnih politickih poena koje skupljaju pojedine iskompleksirane licnosti nesto pokazali sebi. Postavi znak zabranjenog pristupa nezaposlenima i kada uđe u takav prostor uhapsi. Optuži za pokušaj krađe i ometanja radova, pa nek dokazuje na sudu šta mu je bila namera.

MatijaBG

07.08.2019. 15:48

@Bonaparta - Da postoji, onda bi pohapsila one koji su posekli više od 300 stabala, od Kalemegdana, Ušća, do Košutnjaka!