Magnetom do evra iz fontana

M. Stanojković

nedelja, 04. 08. 2019. u 18:35

Магнетом до евра из фонтана

Foto Privatna arhiva

Ne postoje propisi o tome kome pripada prihod od novčića bačenih za sreću u beogradske vodoskoke. Beograđanin snimljen kako specijalnim štapom sakuplja novčiće iz vode

DOK se u Rimu prepiru da li će crkvi ili gradu pripasti milion i po evra, koliko se godišnje "ulovi" iz čuvene Fontane di Trevi, kod nas su se tog biznisa izgleda latili građani. Naravno da naše fontane ne mogu da se uporede sa rimskim, ali i u naše vodoskoke turisti bacaju novac, a kome on pripada izgleda nije najjasnije.

Jedan stariji Beograđanin snimljen je kako tokom jutarnje šetnje sakuplja zaloge za želje turista. Uglavnom rano izjutra, kada krene u šetnju sa psom, zabaci udicu u nekoliko fontana u centru grada. Sudeći po njegovoj maršruti, Fontana ispred hotela "Moskva" najviše zvecka. Iako to nije praksa kod nas, turisti po navici pomisle želju i ostave koji metalni novčić. Ovaj sugrađanin osmislio je poseban štap, na koji je kao nastavak namontiran magnet za privlačenje novčića.

- Videli smo ga kako svako drugo jutro svrati i gurne štap u vodu i ako je zapao neki novčić, izvuče. Ne znamo da li to radi za sreću ili da bi skupio koji evro - kažu sugrađani koji su ispratili njegovu jutarnju rutinu i poslali nam fotografije.

Kako su "Novostima" odgovorili u gradskoj upravi, ne postoje propisi kojima su regulisani prihodi ove vrste u prestonici. Shodno tome, onaj ko zaroni u fontanu želja, nije gurnuo ruku ni u čiji džep. Čini se da nije u prekršaju, osim, možda, moralnom.

- U skladu sa propisima koje primenjuje Sekretarijat za finansije, ne postoje paragrafi kojima su definisani prihodi jedinica lokalne samouprave od bacanja novčića u gradske fontane - objašnjavaju u gradskoj upravi. - Ljudi izuzetno retko bacaju novčiće u prestoničke fontane. U tim slučajevima, kolege iz stručne službe koja održava fontane vade novčiće, kako ne bi dospeli u pumpu ili drugi deo opreme i na taj način izazvali havariju.

Pročitajte još: Slavija: Vodoskok svira dva puta dnevno

Ipak, ostaje nejasno gde odlaze novčići, koji se skupe prilikom čišćenja. Možda ih dovitljivi sugrađani preduhitre i usput "pomognu" da se pumpe ne začepe i novčići ne odu niz vodu.

PROJEKAT 54 FONTANE

KAKO je ranije najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, Beograd ima u planu da izgradi još 54 nove fontane, a jedna od lepših planirana je na Cvetnom trgu. Prema Vesićevim rečima, ideja je da po uzoru na Fontanu di Trevi, koja "ostvari" prihod od 3.000 evra dnevno, i ta na Cvetnom trgu dobije ovakvu funkciju. A novac bi mogao da bude iskorišćen, prema njegovim zamislima, za gradnju novih fontana ili za neke druge radove u prestonici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije