Za plato kod Vuka niko nadležan

S. VIDAČKOVIĆ

nedelja, 04. 08. 2019. u 18:33

За плато код Вука нико надлежан

Čitav plato treba hitno da se obnovi / Foto Z. Jovanović

Trg na uglu Ruzveltove i Bulevara u očajnom stanju zbog nerešenih imovinskopravnih odnosa. Inspekcija nalaže da se interveniše samo kod kvarova

OŠTEĆENjA kod Vukovog spomenika i zapušten izgled biće još dugo vidljivi, jer za uređenje platoa oko monumenta i ulaza u podzemnu želenicu, niko nije nadležan!

Napukle kocke koje se klate, oštećene betonske saksije "ukrašene" nalepnicama već godinama ruže ovaj deo grada. Iako je rekonstrukcija platoa najavljivana nekoliko puta, izmenama i dopunama programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za ovu godinu, koje je usvojila Skupština grada, nisu planirana sredstva za obnovu ovog trga, kao i podzemnog prolaza. Još neverovatnije zvuči da se, zbog nerešenih imovinskopravnih odnosa ne zna u čijoj je nadležnosti ova lokacija, kao ni mogući datum obnove.

- Sekretarijat za inspekcijske poslove izvršio je veći broj inspekcijskih kontrola na navedenoj lokaciji u kojima je utvrđivana odgovornost za održavanje jedinstvene urbanističke celine. U tom bloku nalaze se podzemna železnička stanica "Vukov spomenik", tržni centar sa garažom koji su ispod nivoa kolovoza i trotoara, te popločana površina za pešačku komunikaciju, elementi sa biljnim zasadom, konstrukcije stajališta javnog prevoza, fontana, natkriveni ulazi u podzemni tržni centar i nadzemna konstrukcija nedovršenog teretnog lifta - rekli su nam iz Gradske uprave. - Nakon niza preduzetih radnji, utvrđeno je da navedeni elementi na ovoj lokaciji, usled nerešenih imovinskopravnih odnosa nisu predati nadležnim službama na redovno održavanje.

Pročitajte još: Obnova Groblja oslobodilaca Beograda

Sekretarijat za inspekcijske poslove nalaže da se interveniše u slučaju neodložnih i hitnih kvarova. Ostalo, izgleda, može da sačeka.

ROKOVI

TOKOM prošle godine, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je javnu nabavku za tehničku dokumentaciju za uređenje platoa kod Vuka.

Rok je produžen nekoliko puta, ali rešenja do danas nema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije