IZMEĐU dve vatre, košarka, fudbal, igre u bazenu, plesovi, zumba, samo su neke od aktivnosti u kojima uživaju školarci ovih vrelih dana u Sportskom centru "Olimp". Iako dolaze iz različitih škola, a nisu ni isto godište, to im ne smeta da u istom timu budu osmaci i prvaci, dečaci i devojčice. Bitno je druženje, ali i da se osvoji poen.

Već šestu godinu, u predivnom okruženju u blizini Zvezdarske šume, organizuje se letnji kamp za učenike osnovnih i srednjih škola. Celodnevni boravak dece od 8 do 16 časova je besplatan, a o njima brinu licencirani treneri. Kamp je otvoren 1. jula i zatvara se 31. avgusta.

Dok đaci jedva čekaju da kažu zbogom učenju do septembra, većini roditelja letnji raspust, svake godine, zadaje mnogo muke. Malo je onih koji imaju tu privilegiju da dva i po meseca uživaju u druženju sa svojom decom, a ni "baka servis" nije svima na usluzi. Tako, onda, deca sate provode uz video-igrice.

- Naš cilj je upravo da decu odvojimo od tableta i mobilnih telefona, vratimo sportu i druženju, izvedemo u prirodu - kaže Slaviša Damjanović, direktor SC "Olimp". - Kamp nije obdanište, već je zamišljen kao dnevni boravak dece, koja imaju razne sportske aktivnosti, a od 13.00 do 15.30 su na bazenu. Treneri, koji imaju licencu za rad, sve vreme su uz njih, preuzimaju ih ujutru i predaju roditeljima po podne.

PROČITAJTE JOŠ - "Vrabac servis" tek od septembra

Damjanović ističe da je ove godine broj zaintersovane dece najveći. Tokom dva i po meseca kroz kamp će proći oko 1.500 mališana. Prijavljivanje je, svake godine, početkom juna, a mogu "konkurisati" đaci iz svih opština, ne samo sa Zvezdare.

- Nismo odbili nijedno dete, jer iako imamo ograničene kapacitete, trudimo se da nađemo mesto za svakoga - ističe Damjanović. - Kamp je besplatan, a novac za finansiranje su obezbedili Sekretarijat za omladinu i sport i Opština Zvezdara. Deca imaju hranu, sok i slatkiš.


Sportski centar "Olimp" je prošle godine dobio "Zvezdu Beograda", kao nagradu za najveći broj mališana koji su boravili u nekom sportskom kampu.

BESPLATNO ZA PENZIONERE SA UNUCIMA

TOKOM leta, svi penzioneri sa teritorije opštine Zvezdara imaju pravo na besplatne personalizovane propusnice za bazen, uz koje mogu da povedu i troje dece do 12 godina.

- Opštinska vlast, u saradnji sa SC "Olimp", i na ovoj način brine o najstarijim sugrađanima - kaže Damjanović. - Pošto su roditelji na poslu, bake i deke mogu da dovedu unuke na bazen i da tako uživaju zajedno celog leta.