NA adresu kablovskog operatera SBB, koji posluje u okviru "Junajted grupe", stići će tužba koju su u četvrtak protiv ove firme zajedno podneli Grad Beograd i JKP "Beogradske elektrane". Kablovsku firmu terete "zbog nezakonitog postavljanja optičkih kablova" u toplovodne mreže koje su u gradskoj svojini.

Privrednom sudu u Beogradu tužbu je podneo v. d. direktora "Beogradskih elektrana" Rade Basta, a zahtevajući da se ovom preduzeću i Gradu isplati odšteta u iznosu od 1,18 milijardi dinara.


PROČITAJTE JOŠ:
Beograd tuži SBB zbog štete od 5.000.000

- Želimo da se utvrdi da li postavljena optička mreža predstavlja dobro od javnog interesa - rekao je Basta i apelovao da se sve radi po zakonu. - Tražimo da nam isplate odštetu na ime sticanja dobiti bez osnova i naknadu štete.

Da će podneti tužbu još početkom jula najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je tada obišao dve lokacije na Novom Beogradu na kojima su, prema njegovim rečima, otkriveni šahtovi sa mrežom "Elektrana", sa nelegalno montiranim optičkim instalacijama. Kako je on tada izjavio, za te kablove ne postoje dozvole, niti je ikad plaćen ijedan dinar naknade za korišćenje. Vesić je istakao i da je na osnovu ove mreže, u budžet Grada trebalo da se slije između tri i pet miliona evra.

Kako je ranije rečeno, Grad je utvrdio da ima 39,9 kilometara nelegalnih instalacija, a naknadnom proverom otkriveno je još 20 kilometara.

Posle iznošenja ovih informacija u javnost, SBB se oglasio saopštenjem u kom se zapitao "da li se posle poziva građanima da se okrenu protiv njih, prvi put u istoriji priprema uništavanje imovine stranom vlasniku od države". Oni su tada podržali ideju Gorana Vesića da podnese tužbu kako bi uspeli da dokažu da njihove instalacije nisu nelegalne.


VESIĆ: KRADU STRUJU

VESIĆ je ranije optužio SBB da se "kači" na zajedničke strujomere u stambenim zgradama.

- Tako kradu struju od stanara, ali i sa bandera. Postavljaju kablove na toplovodnu i vodovodnu mrežu i misle da mogu da pljačkaju građane - reagovao je Vesić.


PROČITAJTE JOŠ:
Vesić: Šolak mora da plati korišćenje javnog dobra

JKP "BEOGRADSKE ELEKTRANE" JOŠ PRE ČETIRI GODINE PREDALE PRIJAVU PROTIV SBB

KRIVIČNA IZ 2015. NA LEDU, SPORAN I KREDIT

JKP "Beoogradske elektrane" su, kako "Novosti" saznaju, još 24. septembra 2015. godine predale krivične prijave protiv SBB Trećem osnovnom tužilaštvu, pa su pripadnici Uprave kriminalističke policije izlazili po tim prijavama na teren. Tada su otkrivene dodatne zloupotrebe koje se odnose na aranžman sa SBB, pa je bilo reči da se slučaj prebaci u Više javno tužilaštvo. Međutim, afera još nije dobila epilog na sudu.

Takođe, navodno je sporan i kredit od 1,5 milijardi dinara, koji su "Toplane" podigle u jesen 2008. godine. Pozajmicu je tražilo tadašnje rukovodstvo, navodno pod pritiskom Dragana Đilasa koji je u to vreme bio gradonačelnik Beograda. Sumnja se i da je tada prekršen Zakon o javnim nabavkama jer nisu poštovane procedure. Taj novac bio je neophodan za plaćanje duga "Toplana" prema "Srbijagasu" i to sve zato što Đilas navodno nije obezbedio novac u budžetu Grada iako je imao obavezu po aktima iz 2004. godine, kojima je Grad garantovao "Toplani" pokriće dugova za grejanje i gubitaka u poslovanju koji nastaju zbog niže cene grejanja.