Bašte i tezge pod nadzorom

M. STANOJKOVIĆ

26. 07. 2019. u 15:22

Баште и тезге под надзором

Nadomak istorijskih celina sadržaj tezgi po propisu / Foto N. Fifić

Za šest kulturno-istorijskih celina spreman plan postavljanja privremenih objekata. Pravila izgleda koja čuvaju autentičnost propisuje Javno preduzeće "Beogradska tvrđava"

NAKON što je JP "Beogradska tvrđava" preuzela nadležnost nad zonama šest kulturno-istorijskih celina, najkasnije do kraja oktobra treba da izradi elaborat kojim će biti definisana pravila postavljanja privremenih objekata na ovim lokacijama. Dozvole i način uređenja bašta ugostiteljskih objekata, kiosaka, tezgi, obavljaće se na osnovu akta "Tvrđave", a inspekcijski nadzor će sprovoditi komunalna inspekcija.

Ove novine uvode se za pešačke zone i javne površine za područje oko Dositejevog liceja, Knez Mihailove ulice, Kosančićevog venca, Skadarlije, Topčidera, kao i Svetosavskog platoa. Na ovaj način, trebalo bi, kako tvrde nadležni, da se sačuva autentičan izgled ovih krajeva grada, pa montažni objekti moraju da budu unifromisani i sa jasnim pravilima za montiranje.


PROČITAJTE JOŠ: Zeleni venac gotovo neprohodan

Elaborat će se ticati plana postavljanja bašta, odnosno uslova i izgleda koje moraju da ispune da bi dobile saglasnost.

Tezge sa svakojakom robom više neće moći da se nađu na potezu Kapetan Mišine, Braće Jugovića, Zmaj Jovine, Studentskog trga, koji pripadaju Dositejevom liceju. Pravila za zakupce tezgi biće pooštrena i na potezu Kosančićevog venca, koji status kulturnog dobra uživa od 1971. godine. I ugostitelji i prodavci u boemskoj četvrti, Skadarliji, imaće striktna uputstva, a ista pravila važiće i za područje oko spomenika Karađorđu na Svetosavskom platou.

- Elaborat za plan za postavljanje bašte od 2019. do 2024. godine mora da sadrži spisak lokacija za postavljanje, pravila postavljanja i elemenata koje bašte mogu da sadrže, površinu koju mogu da zauzimaju - definišu nadležni.

Naveden je i okvirni spisak lokacija na kom mogu da se nađu kiosci, sa opisom mesta postavljanja i namenom površine na kojoj se nalaze. Prilikom izrade plana, moraće da se drže već usvojenog kataloga urbanog mobilijara.


SUNCOBRANI BEZ REKLAMA

PRE tri godine na snagu je stupila odluka o "uniformisanju" tendi prestoničkih ugostiteljskih objekata. Uz nju, donet je i niz pravila u vezi sa izgledom bašta lokala, pa suncobrani u centru grada moraju da budu crni, beli ili bež bez reklama.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije