KIFLA, omiljeni doručak sa šoljom mleka ili bez nje, odavno se pretvorila u pravi mali luksuz. Vreme kada je ovaj "specijalitet" od testa bio pristupačan svim sugrađanima, čini se baš davnim jer danas kifla košta nekoliko dinara manje od vekne hleba. Upravo cena neretko odvraća Beograđane da se počaste obrokom iz detinjstva, te radije biraju druga peciva.

Pročitajte još: Skupi hlebovi, sada su skuplji 20 odsto

Uprkos ceni čuvene "sendvič" kifle, pekari su uglavnom zadovoljni kako se prodaje.

- Kod nas je svo pecivo podjednako traženo - kažu iz jedne poznate pekare u centru Beograda. - Imamo dugu tradiciju i naše mušterije su navikle na ponudu koju imamo, a naše kifle su postale vremenom čuvene. Nemamo zamerku na prodaju.

U zavisnosti od mesta gde se pecivo prodaje, zavisi i cena kifle. Takođe, pod pojmom ovog popularnog "specijaliteta" ne podrazumeva se ista veličina, niti oblik. "Sendvič" kifle spadaju pod one "najmesnatije" i njihova cena nije viša od 30 dinara.

Pročitajte još: NOVI NAMETI: Hleb poskupljuje 5 dinara

Ipak, pojedini majstori prave zaobljenije i nešto manje, pa one mogu da se kupe i za 25 dinara za komad.

Iako se ne čini skupom u prvi mah, kifla je naspram hleba precenjen proizvod, smatraju kupci.


- Ako uzmemo u obzir da jedna vekna belog hleba košta 35 ili 40 dinara, kifla se ne isplati - smatra penzioner Bogdan V. - Lagao bih kad bih rekao da ih ne kupujem, jer moji unuci obožavaju kifle sa eurokremom. Ipak, ekonomično gledajući, zaista mnogo koštaju.

Kako su nam objasnili majstori pekarskog zanata, od jednog kilograma brašna umesi se oko desetak "sendvič" kifli. U zavisnosti od toga ko ih pravi, mogu da teže između 80 i 110 grama. Potrošači znaju da cena brašna formira cenu pekarskih poslastica. Od jula prošle godine, brašno je poskupelo oko 20 odsto, te je cena belog brašna, u zavisnosti od lanca marketa, između 45 i 52 dinara za kilogram.

Podrazumeva se da pekare brašno ne nabavljaju u marketima te na kiflama više nego dobro zarađuju.

INTEGRALNE, SA SEMENKAMA...

OSIM klasične "sendvič" kifle, pekare širom prestonice u ponudu su uvrstile druge vrste. Tako se mogu naći integralne kifle, sa puterom, sa različim semenkama ili one od bundeve. One mahom koštaju između 20 i 35 dinara.