REBALANSOM budžeta Grada, koji će se naći pred odbornicima sledeće nedelje, najveće povećanje, u iznosu od 2,1 milijarde dinara, namenjeno je dečjoj zaštiti i obrazovanju, najavio je Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada. "Korekcija" gradske kase se radi jer su prihodi veći od planiranih za 5,4 milijarde dinara, tako da ukupan budžet, zajedno sa onim gradskih opština, iznosi 134 milijarde dinara.

Pročitajte još: Usvojen rebalans budžeta Beograda i izabran zaštitnik građana

Kako je istakao Nikodijević, reč je o ogromnom povećanju u odnosu na pre sedam godina, kada je budžet bio oko 70 milijardi dinara. On je naglasio da će novac biti iskorišćen na najbolji mogući način po Beograđane.

- Najveće povećanje namenjeno je dečjoj zaštiti i obrazovanju, u iznosu od 2,1 milijarde dinara - rekao je Nikodijević. - Ove godine ćemo subvencionisati 76.000 dece u vrtićima, gradskim i privatnim, što je rekordna suma. Ako uzmemo u obzir da je pre pet godina u beogradske vrtiće išlo 49.000 dece, a sada 76.000, vidi se koliki je to napredak. Cilj je da za godinu dana više nema lista čekanja za mesto u vrtiću. U planu je i rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih predškolskih ustanova.

Pročitajte još: Irski humanitarac na biciklu sakuplja novac za školovanje Roma

Prema rečima Nikodijevića, povećanje izdvajanja za putnu infrastrukturu iznosi 1,82 milijarde dinara, a novac će biti uložen u rekonstrukciju što većeg broja ulica, i to ne samo u centralnim opštinama. Na dnevnom redu sednice je i promena Statuta grada Beograda koja predviđa da opštine dobiju veća ovlašćenja.

- Promenom Statuta biće omogućeno da gradske opštine imaju veća ovlašćenja jer će moći da izdaju građevinske dozvole do 1.500 kvadrata i legalizuju objekte do 400 kvadrata - istakao je Nikodijević. - Takođe, imaće pravo da donose urbanističke planove i da, uz sagalasnost Grada, osnivaju svoja komunalna preduzeća. Proces izdavanja dozvola, kada su u pitanju prigradske opštine, biće mnogo jednostavniji.

Promena Statuta predviđa i otvaranje informativno-uslužnih centara u delovima opština, što će omogućiti građanima da za završavanje administrativnih poslova ne moraju da odlaze u opštine, već će to moći da urade u mestima u kojima žive.

U PLANU MOST NOVI BEOGRAD - ADA

KADA je reč o urbanizmu, na dnevnom redu je izrada plana za postavljanje mosta koji će spojiti Novi Beograd i Adu Ciganliju.

- To bi trebalo da bude pešačko-biciklistički most, koji će omogućiti građanima Novog Beograda da lakše dođu do Ade Ciganlije, ali ne automobilima - naveo je Nikodijević. - Radimo na rešavanju problema parkiranja na novobeogradskoj strani, kako bi građani mogli da dođu do mosta, parkiraju automobil i odatle biciklom ili pešice pređu na Adu Ciganliju.