Niko bez krova zbog memorijala

B. B.

petak, 19. 07. 2019. u 14:15

Нико без крова због меморијала

Deo Starog sajmišta Foto N. Fifić

Skupština grada će otkupiti svu privatnu imovinu i stambeno obezbediti porodice koje žive u ovom delu prestonice o da otkupi svu privatnu imovinu

KADA bude usvojen zakon o Starom sajmištu, Skupština grada će otkupiti svu privatnu imovinu i stambeno obezbediti porodice koje žive u ovom delu prestonice, kaže za "Novosti" Goran Vesić, zamenik gradonačelnika. Javna rasprava o ovom dokumentu planirana je za septembar, a očekuje da će se pred poslanicima Skupštine Srbije naći do kraja godine. Na mestu nekadašnjeg nacističkog logora biće izgrađen memorijalni centar posvećen žrtvama Holokausta.

Pročitajte još - ZAKON O MEMORIJALNOM CENTRU: Zurof stiže zbog Sajmišta

Prema Vesićevim rečima, urađen je popis svih firmi i pojedinaca koji žive ili rade na Sajmištu. Bez obzira na osnov po kome se nalaze u budućem memorijalnom centru, gradske vlasti obećavaju da niko od stanara neće ostati bez "krova nad glavom". Kako Skupština grada ima svoje stanove, građanima će biti ponuđene alterativne lokacije za smeštaj.

U sklopu Memorijalnog kompleksa na Starom sajmištu biće dva muzeja - "Jevrejski logor Zemun" i "Prolazni logor Zemun", predviđeno je najnovijim Prednacrtom zakona o Memorijalu "Staro sajmište", koji je Vladina interresorna radna grupa predočila predstavnicima žrtava. Ova verzija se razlikuje od prvobitne, koju je pre pet godina izradila Komisija Grada Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije