Žitelji višespratnice u Požeškoj ulici 160 od prošlog četvrtka neprekidno dežuraju ispred svoje zgrade, kako bi sprečili početak izgradnje objekta koji bi trebalo da nikne tik uz njihovu zgradu.

Parcela koja se nalazi iza zgrade u Požeškoj ulici postala je predmet spora između stanara te ulice i investitora koji gradi objekat na toj površini.

Kako su "Novosti" već pisale, parcela je doskoro bila tretirana kao javna površina, a u međuvremenu je postala privatno vlasništvo. Sada je predviđena za izgradnju objekta koji će imati prizemlje, sprat i potkrovlje.

Predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić izjavio je ranije za "Novosti" da investitor poseduje sve neophodne dozvole, te i da je podneo zahtev za seču drveća. On je naveo da je investitor preduzeće "Niva bilding", i da ima građevinsku dozvolu.

Povodom pisanja „Novosti“ o planu izgradnje objekta u ul. Nikolaja Gogolja bb na Čukarici, Banovo brdo, oglasila se saopštenjem advokatska kancelarija investitora, preduzeća „Niva bilding“ .


Pročitajte još - Žitelji Požeške 160 strahuju da će se zgrada urušiti!(FOTO)


Saopštenje prenosimo u celosti:

Dana 18.07.2019. godine objavili ste u Vašem dnevnom izdanju članak u kome su iznete netačne i neistinite činjenice koje se odnose na budući objekat u izgradnji u ul. Nikolaja Gogolja bb na Čukarici, Banovo brdo.

Navodimo da je iznositi ovakve neproverene i neistinite informacije u javnost, neprimereno i rizično, jer se radi o zakonskim i pravnim činjenicama , kao i stručnim podacima i projektima sa licencom, shodno zakonu.

Naime, Radi se o objektu porodične gradnje, spratnosti Po+Su+Pr+1sp+Pk, što je u odnosu na druge objekte relativno nizak objekat, gde je rastojanja 14 do 16 metara od susednog objekta, što inače nije uobičajeno za Beograd. Objekat se gradi sa temeljima sa šipovima, gde postoji kompletna projektna i tehnička dokumentacija, kao i projekat obezbeđenja temeljne jame, verifikovan od strane nadležnih organa u skladu sa zakonom i procedurom izdavanja građevinske dozvole i gde je plaćena Direkcija za građevinsko Zemljište u celosti.

Inače, Banovo brdo je lokacija sa tvrdim tlom, gde nepostoji osipanja tla, tako da po projektnoj dokumentaciji i ispitivanjima tla, ne postoji rizik po susedne zgrade, po osnovu ovakve vrste i tipa gradnje (porodična gradnja, niskih objekata).

Napominjemo da se netačnim, neistinitim i nestručnim informacijama od strane novinara, koje se odnose na budući objekat u izgradnji, koji ima pravosnažnu dozvolu i prijavu za izvođenje radova, kao i PROJEKAT OBEZBEĐENjA TEMELjNE JAME, kao i same temelje, doveli ste u zabludu javnost i stanare zagrede u ul. Požeška 158-160, gde samovoljno procenjujete zakonsku dokumentaciju i građevinsku dozvolu iako je izašao nadležni građevinski inspektor grada Beograda.

Ovavkvim tekstovima gde u naslovu navodite da postoji rizike po zgrade u susedstvu, proizvoljno i bez uvida u dokumetaciju izrečene, naprapravili ste OGROMNA I NENADOKNADIVU ŠTETU, kao i UZNEMIRAVANjE JAVNOSTI U KONTINUITETU, što je protivzakonito u svakom smislu te reči. O ovom slučaju je i Predseednik Opštine Čukarica dao izjavu za javnost da je dokumentacija poptpuno u skladu sa zakonom i ispravna.

Trenutno na lokaciji se nalazi stanari zgrade koji sprečavaju investitora u pripremnim radovima, prete im da će da ih biju , vređaju ih i sprečavaju u radu i da ovih dana policija je skoro po ceo dan prisutna da ne bi došlo do fizičkog obračuna i incidenata.

Čak je i Upravnik Stambene zajednice u Požeškoj br. 158-160 pretio pištoljem saradnmiku firme Niva Bilding da će da ga ubije.

U Beogradu, dana 18. jula 2019. godine Za Nivu Bilding

Advokat Dušan Delević