NOVA PARKING MESTA ZA TURISTIČKE AUTOBUSE: Od septembra iskrcavanje u Karađorđevoj

J. DINČIĆ

18. 07. 2019. u 22:15

Saobraćajne gužve, dok turisti, kojih je sve više u Beogradu, izađu iz vozila, uskoro će postati prošlost. Predložene lokacije i kod hotela "Moskva", Teslinog muzeja i širom grada

НОВА ПАРКИНГ МЕСТА ЗА ТУРИСТИЧКЕ АУТОБУСЕ: Од септембра искрцавање у Карађорђевој

Karađorđeva ulica,foto N.Fifić

ZAUSTAVLJANJE turističkih autobusa po centru grada i stvaranje saobraćajnih gužvi, dok turisti, kojih je sve više u Beogradu, izađu iz vozila, uskoro će postati prošlost. Nakon završene studije na kojoj se trenutno radi, planirano je da na nekoliko mesta u prestonici budu izgrađena i označena parking-mesta za zaustavljanje turističkih autobusa koji voze putnike u razgledanje grada.

Prva tri stajališta, koja će biti puštena u rad za manje od dva meseca, biće u Karađorđevoj ulici i služiće za prihvat turista koji u Beograd stižu sa kruzera i brodova. Planirano je i da u neposrednoj blizini bude napravljen i parking na kojem će autobusi čekati, dok se ne budu uparkirali na stajalište i preuzeli putnike.

- U toku je izrada projekta kako bi se za prestonicu napravio adekvatan plan i povećao broj stajališta za turističke autobuse - ističe Slobodan Unković iz Turističke organizacije Beograda. - Stajalište na Studentskom trgu, koje je i tokom ovog leta u stalnoj funkciji, sigurno će ostati na ovoj lokaciji. Zbog rekonstrukcije Trga republike, trenutni pristup je iz pravca Kalemegdana i Donjeg Dorćola.

Nadležni su i prilikom obnove parka "Ušće" imali na umu problem nedostatka stajališta za autobuse na Novom Beogradu, pa su tako ostavljena obeležena mesta ispred Muzeja savremene umestnosti. Predložene nove lokacije za zaustavljanje vozila sa turistima moguće su u Ulici Tadeuša Košćuška ili Pariskoj, u Uzun Mirkovoj, kod hotela "Moskva", Teslinog muzeja i Skadarlije, tačnije u Dušanovoj ili ispred Doma Vojske. Kao moguća lokacija pominje se i plato kod Crkve Svetog Marka, Saborne crkve, ispred "Staklenca" i Muzeja istorije Jugoslavije. Ali i u podnožju Gardoša u Zemunu.

U Beogradu, koji se sve više okreće turizmu, autobusi sa turistima koji obilaze prestonicu trenutno mogu da pristaju samo kod Pionirskog parka, Studentskog trga, u Skerlićevoj kod Hrama Svetog Save, prekoputa tržnog centra "Ušće" i kod Muzeja 25. maj.

Turistički autobusi na Studentskom trgu Foto K. Mihajlović

PROBLEM AERODROM

NEDOVOLJNO je mesta za parkiranje autobusa i na Aerodromu "Nikola Tesla", gde turistički autobusi imaju mogućnost zadržavanja samo minut.

Nadležni ističu da je na ovoj lokaciji neophodno napraviti parking na kojem bi vozila mogla da stoje i čekaju grupe putnika koliko god je potrebno.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Guliver

18.07.2019. 22:25

A kako se ide ovim trotoarom sto je na prvoj slici levo... Idem idem idem pa preskocim na sledeci trotoar

Drugo mišljenje

19.07.2019. 11:35

Ma dajte im i u crkvi da parkiraju ko smo mi to u ovom gradu da turistima ne damo svaki komadic za iskrcavanje.Ne zive oni u ovom gradu.Doci ce i otici ce brzo ali. mi ostajemo ovde ponizeni i uvredjeni svim i svačim.

Kinez

19.07.2019. 17:19

Na tih par mesta sigurno nece stati autobusi koji su tamo do skoro stajali na crno. Vodici apeluju da nije dovoljno, a vi pisete da ce biti proslost...