FORUM srednjih stručnih škola Beograda upozorava da se u školama masovno poklanjaju ocene, pa je broj učenika koji "padaju" na popravni ispit u avgustu zbog jedne ili dve jedinice minimalan. Kako ističu u Forumu, poslednjih nekoliko godina broj odličnih učenika je znatno porastao pa u klupama uglavnom sede odlikaši, koji su se pre deceniju i više mogli izbrojati na prste jedne ruke.

Prema rečima Milorada Antića, predsednika Foruma, jedinice se popravljaju, uglavnom, u maju i junu i na časovima dopunske nastave. On dodaje da retko ko od učenika ostane za polaganje u avgustu. Antić ističe da je u pojedinim školama više od polovine odeljenja odlično, što je do pre neku godinu bilo nezamislivo.

- Nastavnici masovno poklanjaju ocene, čime se urušavaju osnovne obrazovne vrednosti, a to su znanje, rad i disciplina - kaže Antić. - Najmanja ocena nije više jedinica, već dvojka. U želji da škola bude na dobrom glasu, ima i direktora koji utiču na nastavnike da ne daju nedovoljne ocene. Ima i učenika koji traže da odgovaraju pred komisijom i uvek prođu u sledeći razred. Ne bi me čudilo da se uskoro kod škola pojave table sa natpisom "Kod nas nema jedinica".

Pročitajte još - Jedinice popravlja 4.000 đaka

Kako ističe naš sagovornik, hiperprodukcija odličnih đaka i pozitivnih ocena vodi kompletnom urušavanju obrazovnog sistema. Umesto da uče i nauče, đaci znaju da će im, iako ne znaju gradivo, ocena biti poklonjena. Antić navodi da je nekada bilo nezamislivo da prosečna ocena u velikom broju odeljenja osmog razreda bude veća od 4,50, a danas je to sasvim normalna pojava. Kao i to da u generaciji bude po nekoliko desetina vukovaca.

Iako nema zvanične statistike, nezvanične procene govore da je prethodnih godina oko 4.000 učenika izlazilo na popravni, a njih oko 1.000 ponavlja zbog tri i više jedinica. Najviše nedovoljnih bilo je iz matematike, fizike i hemije. Đaci se žale da nisu bili u mogućnosti da poprave ocenu, zatim odgovaraju pred komisijom i na odmor odlaze bez "kečeva".

PRIPREMNA NASTAVA

Nastavnici imaju obavezu da učenicima drže pripremnu nastavu pre izlaska na popravni ispit. Pravilima je predviđeno da im je "norma" 10 odsto od ukupnog broja časova za određeni predmet. Većina đaka koji izađu na popravni ispit dobije prelaznu ocenu. Ako su nezadovoljni zato što nisu prošli, ili ocenom koju su dobili, učenici imaju pravo da se žale Republičkoj prosvetnoj inspekciji, kojoj stigne oko 200 primedaba. U tom slučaju đaci polažu ispit ponovo, ali pred komisijom iz druge škole.