POSLEDICE POPLAVA: Uništeno oko 170 hektara šuma

A. V. V.

13. 07. 2019. u 18:23

ПОСЛЕДИЦЕ ПОПЛАВА: Уништено око 170 хектара шума

Nematerijalni gubici mnogo veći od materijalnih - Foto Beoinfo

Na levoj obali Dunava jake padavine napravile štetu od 60 miliona dinara. Osnovna namena - zaštita od voda, a drveće je i barijera od vetra

SEKRETARIJAT za zaštitu životne sredine Grada Beograda predložio je da se zaštiti područje kojim gazduje JP "Srbijašume", duž leve obale Dunava u blizini naselja Borča, Kovilovo i Padinska skela, koje je zadesila prirodna nepogoda i izazvala ogromnu štetu.


Na osnovu prvih procena, šumska površina zahvaćena nevremenom, koja je u potpunosti uništena, iznosi oko 170 hektara, a materijalna šteta približno 60 miliona. Nematerijalna šteta je znatno veća i ne može se izraziti finansijski jer je osnovna namena ovih šuma zaštita od voda. Ovi šumski kompleksi su od značaja za stanovništvo obližnjih naselja jer je šuma predstavljala moćnu barijeru koja je štitila od udara vetra.


Slično nevreme dogodilo se u septembru 2017. godine, kada je zahvaćena približno dvostruko manja površina. Uz velika ulaganja tada je pošumljen 89,91 hektar zemlje.


Pročitajte još: POSLEDICE POPLAVE U BEOGRADU: Borča i dalje pod vodom, krater na Bežanijskoj kosi (FOTO/VIDEO)


U narednom periodu postoji mogućnost pojave još ekstremnijih vremenskih nepogoda koje će načiniti štetu po stanovnike i infrastrukturu grada ukoliko se ovi šumski ekosistemi ne obnove, saopštili su iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije