SAGLASNOST za povećanje upisne kvote za 20 odsto i prijem dodatnog broja dece u obdanište, tražilo je i dobilo 11 predškolskih ustanova, saznajemo u Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu. Na taj način, "crta" će biti dodatno spuštena i obezbeđena mesta za više od 1.000 mališana. Do kraja leta planira se otvaranje još 500 mesta, a dodatni kapaciteti biće obezbeđeni izgradnjom montažnih vrtića.

Molbu za dodatni upis nadležnima su uputile predškolske ustanove - "Jelica Obradović" iz Mladenovca, Čukarica, Zvezdara, "Lane" iz Grocke, "Rakila Kotarov Vuka" Lazarevac, "Dr Simo Milošević" Zemun, "11. april" Novi Beograd, "Perka Vićentijević" Obrenovac, "Boško Buha" Palilula, "Naša radost" Sopot i "Jova Jovanović Zmaj" Voždovac.

- Očekujem da ove godine ostvarimo zacrtani cilj da Beograd nema listu čekanja za decu koja imaju prioritet pri upisu - kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu. - Do kraja leta bi trebalo da bude otvoreno još 500 mesta u vrtićima. Objekti u Boljevcima i Sopotu su završeni, a u OŠ "Jovan Cvijić" će u novoj školskoj godini krenuti predškolci.


PROČITAJTE JOŠ:
Prevoz u pešačkoj zoni: "Vrabac" servis startuje za deset dana

Prema rečima Gaka, određeno je i 17 lokacija za izgradnju novih montažnih vrtića i počela je neophodna procedura za početak radova.

- Za prva dva vrtića je sve spremno - ističe sekretar.

- Oni će se nalaziti u Ulici Miloja Zakića na Čukarici i na Bežanijskoj kosi. Računamo da će u pomenutih osam predškolskih ustanova, koje će biti izgrađene do kraja godine, biti novih 2.000 mesta. Roditelji koji sada nisu upisali decu mogu sačekati poziv iz predškolske ustanove ili uzeti odbijenicu za privatni vrtić.

On dodaje da se pritisak na predškolske ustanove evidentno smanjuje, obuhvat dece danas u Beogradu je zaista veliki, budući da više od 70 odsto dece boravi u vrtićima, državnim ili privatnim.


PROČITAJTE JOŠ:
Nesigurni u kući koja se urušava

DODATNI PRIJEM

GOTOVO 10.000 dece upisano je na konkursu. Od tog broja, oko 8.000 mesta predviđeno je upisnom kvotom i 1.600 naknadno, po okončanju žalbenog postupka. Ustanovama, koje imaju mogućnosti i budu tražile, do septembra će se odobravati dodatnih 20 odsto proširenja kapaciteta.

Nakon analiza upisnih komisija i završenog žalbenog postupka za upis u beogradske vrtiće u korist roditelja rešeno je 36,4 odsto žalbi, od ukupno pristiglih 4.485 prigovora.