Obnova mostova na Kalemegdanu

G. N.

11. 07. 2019. u 16:39


Обнова мостова на Калемегдану

Most ispred Despotove kapije Foto Z. Jovanović

"Beogradska tvrđava" objavila poziv firmama za sanaciju tri mosta - ispred Karađorđeve kapije, Despotove kapije i Zindan kapije. Projekti izvedeni na osnovu starih iz 1987.

JAVNO preduzeće "Beogradska tvrđava" raspisalo je javnu nabavku za sanaciju tri mosta u okviru Kalemegdana - ispred Karađorđeve kapije, Despotove kapije i Zindan kapije. Firme imaju rok do 5. avgusta da dostave ponude za ovaj posao.

Projekti sanacije sva tri mosta izvedeni su prema projektnoj dokumentaciji izvedenog stanja, koju je u maju 1987. godine izradio Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.


PROČITAJTE JOŠ: Jevrejsko groblje hektar i po veće

- Most ispred Karađorđeve kapije ima funkciju prilaza objektima na Beogradskoj tvrđavi - piše u javnom pozivu. - Tokom proteklih godina on je intenzivno korišćen, a tokom eksploatacije nije adekvatno održavan. Podna konstrukcija, koju čine hrastove patosnice su rastresene, ošetećene truljenjem i u nekim zonama ispucale. Ograda mosta, takođe izgrađena od drveta, jeste oštećena.

Prema analizi stanja, ni druga dva mosta nisu bolja. Osim oštećenja na drvenim delovima, na mostu ispred Despotove kapije otpali su delovi kamene konstrukcije u površinskim delovima stuba. Kada je reč o mostu ispred Zindan kapije, čelična nosiva konstrukcija nije održavana tokom proteklog perioda, što je izazvalo intenzivnu koroziju metala. Zbog toga je nosivost konstrukcije smanjena.

- Uočena oštećenja na kolovoznoj konstrukciji od drveta nisu neočekivana, jer je drvo podložno propadanju pri uticaju snega, kiše i sunca. Opasnost po bezbednost korisnika mosta može se ukloniti intervencijom, na nivou zamene natrulih ili oštećenih elemenata u podu mosta, ogradi i konstrukciji. Sanacijom mostova je predviđeno da se drvena konstrukcija u potpunosti zameni novom - stoji u konkursu.

Kako stoji u pozivu, biće izabrana najpovoljnija ponuda, a ko ovaj posao dobije, imaće na raspolaganju 150 dana da ga privede kraju, od trenutka uvođenja.


PROČITAJTE JOŠ: Prevoz u pešačkoj zoni: "Vrabac" servis startuje za deset dana


OJAČANjE KONSTRUKCIJE

ČELIČNA konstrukcija mosta ispred Zindan kapije se ogoljuje, peskari uz ojačanje oštećenih delova čeličnih profila i ponovo vraća u projektovano stanje. Ojačanje je predviđeno pojačanjem oštećenih nožica dodatkom limova. Pre montaže podne konstrukcije i ograde, predviđeno je da se uradi antikorozivna zaštita čelične konstrukcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije