NAKNADA ZA POPLAVLjENE: Većini već isplaćena, ostalima „leže“ u četvrtak

B. Borisavljević

četvrtak, 11. 07. 2019. u 10:58

НАКНАДА ЗА ПОПЛАВЉЕНЕ: Већини већ исплаћена, осталима „леже“ у четвртак

Foto P. Milošević

Obećana nadoknada za poplavljena domaćinstva sa leve obale Dunava "leže" i u četvrtak. Vlada Srbije obezbedila novac. Građani dobijaju do 200.000 dinara

GRADSKI centar za socijalni rad počeo je u sredu isplatu pomoći građanima, čija su domaćinstva oštećena u nedavnim poplavama u naseljima na levoj obali Dunava - objavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika. On je istakao da će novac u četvrtak biti na računima svih građana kojima je pomoć neophodna za saniranje posledica poplava.

PROČITAJTE JOŠ: Studentski trg: Singidunum premešta garažu?

Prema rečima Vesića, zahvaljujući zalaganju predsednika Aleksandra Vučića, Gradski centar za socijalni rad je dobio novac od Vlade Srbije, koji je odmah prosleđen na račune građana. Uplata je počela u sredu oko 13 časova, a do popodnevnih časova novčana pomoć je "legla" na 694 računa, od ukupno 935 prihvaćenih zahteva za jednokratnu pomoć. On je podsetio da su najviše štete pretrpela domaćinstva u Borči, Ovči, Krnjači, Kotežu i Padinskoj skeli.


PROČITAJTE JOŠ: Nesigurni u kući koja se urušava

- Građani su novac na računima imali u sredu po podne, a najkasnije u četvrtak - rekao je Vesić. - Nikada nije brže procenjena šteta i isplaćena pomoć ugroženim građanima. Kada je posetio naselja na levoj obali Dunava, odmah posle poplava, predsednik Vučić je obećao da će država pomoći u skladu sa zakonom.

Vesić je dodao da su zahvaljujući brzoj reakciji Opštine Palilula i predsednika Aleksandra Jovičića, ali i gradske sekretarke za socijalnu zaštitu Nataše Stanisavljević, opštinske i komisije Gradskog centra za socijalni rad, odmah izašle na teren, popisale štetu i izvršile procenu.

Porodice iz Ulice Pavla Ivića u Borči, čije su kuće bile poplavljene, u sredu je obišao Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada, kako bi se uverio kako napreduje sanacija terena. On je istakao da jednokratna pomoć iznosi od jedne do tri plate i da može dostići do 200.000 dinara.

On je podsetio da je potpisan ugovor sa Evropskom investicionom bankom o projektu izgradnje kanalizacije, a uporedo sa tim treba raditi na mreži kanala koji postoje na levoj obali Dunava.

- Teren je mapiran, a Vlada Srbije je izdvojila 218 miliona dinara "Srbijavodama", koje će tretirati sve kanale na levoj obali i privesti ih nameni - rekao je Nikodijević.

Voda za piće može se koristiti na celoj teritoriji Palilule, osim na području Popove bare, gde je na terenu pet cisterni za stanovništvo, vrtiće, mesnu zajednicu i druge objekte.

Foto N. Skenderija

DEZINFEKCIJA

OBRADILI smo 2.200 domaćinstava, ekipe su stalno na terenu, radimo dezinfekciju, deratizaciju i suzbijanje larvi komaraca u kanalima - kaže Dragana Despot, direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju. - Uveravam građane da ćemo obići sva mesta i da će posao biti obavljen na najbolji način.

PALILULA: 1.701 ZAHTEV

OPŠTINI Palilula je stigao ukupno 1.701 zahtev za nadoknadu štete, koi su uputili građani iz naselja sa leve obale Dunava. Od ukupnog broja podnetih molbi oko hiljadu je bilo opravdano i odnosili su se na oštećene stambene objekte. Oni su odmah prosleđeni Centru za socijalni rad na dalju procenu. Ostale prijave odnosile su se na nanetu štetu pomoćnim objektima i dvorištima. Voda koja je ušla u kuće i stanove, najviše je oštetila nameštaj i belu tehniku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

vukota

11.07.2019. 11:32

Svima isto. I žrtvama i "zločincima". I onima kojima je sve uništeno i onima kojima je okvašen prag i prazna garaža. Oni koji su mi uništili kuću, dobijaju isto koloko ja, a uništena mi je vrednost pet puta veća. Ne računajući rad. Prođite naseljima, vidite kakvo je stanje, šta odstupa od načina života i gradnje na ovakvom terenu. Ko je u mekanoj Vojvodini podigao bedeme i ugrozio sve oko sebe, kome su oluci izbačeni na ulicu, ko je zauzep dražavno zemljište, kome je pumpa stalno uključena....