Nesigurni u kući koja se urušava

Š. Marović

sreda, 10. 07. 2019. u 18:26

Несигурни у кући која се урушава

Zgrada iz 1924. godine liči na filmsku scenografiju / Foto P. Milošević

Stanari Stanka Vraza 25 na Zvezdari strepe za svoje živote jer je zub vremena dramatično načeo zdanje iz 1924. godine. Čak se i prinudni upravnik povukao pred problemima

STANARI zgrade u Ulici Stanka Vraza 25 na Zvezdari skoro čitavu deceniju strepe za bezbednost svojih života, ali i dalje opstaju u kući iz 1924. godine, čiji izgled podseća na filmske kulise u kojima stvarnog života nema. Oronula fasada, terasa koju drže čelični stubovi da se ne bi srušila, dotrajala stolarija, drvene stepenice, zajedničko kupatilo - svakodnevica su žitelja ovog dela prestonice. Situacija u kući sa deset stanara koji su stanove otkupili i osmoro koji to nisu uradili, svakog dana je sve gora.

Na spisku njihovih nevolja svakako je najznačajnija opasnost od urušavanja. Kako su se reporteri "Novosti" uverili, 15 čeličnih nosača drži balkon, čiji se deo u aprilu obrušio, i samo pukom srećom izbegnuta je veća tragedija.


PROČITAJTE JOŠ: Nema rešenja za "jezera" na Altini

- Dan pre pucanja dela terase na tom mestu su bili otac i sin od dve godine. Bez obzira na to što nam je bezbednost ugrožena, ne možemo da se dogovorimo ni o čemu - za naš list ogorčeno priča Nikola Božović, jedan od žitelja koji ima stanarsko pravo i plaća zakupninu.

Dotrajale instalacije, koje su pre desetak godina bile potpuno izgorele, prava su opasnost. Ulaz je neobezbeđen, pa u zgradu ulaze "sumnjive osobe".

- Obratili smo se nekoliko puta opštini i nadležnima u gradu, ali rešenje se ne nazire - priča Božović.

Koliko je težak život u ovoj kući ilustruje i prava mala "storija" o potrazi za profesionalnim upravnikom koji bi bar pokušao da započne rešavanje krupnih problema, koje stanari, očigledno, nisu u stanju sami da reše.

Kad je shvatio o kakvoj se zgradi radi, čak je i profesionalni upravnik, kojeg im je dodelila GO Zvezdara, digao ruke i rekao da ne može da upravlja ovakvom kućom.

- Stanari koji su otkupili svoje stanove kažu da oni pripadali državi. Međutim, tu se pojavljuje osoba koja za sebe tvrdi da je nekadašnji vlasnik zgrade. Zbog njihovog spora, mi još nismo otkupili naše stambene jedinice - ističe Božović i napominje da su već nekoliko puta dolazili graditelji koji su bili voljni da sruše zgradu i naprave novi objekat, ali odustaju zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa.

Terasu pridržava 15 čeličnih nosača

Posle upravnika koji je odbio da radi zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, kao i sudskog spora oko restitucije, u junu je imenovan novi profesionalni upravnik Boris Banović.

Dok se situacija ne reši, ljudi koji ovde žive moraće da budu veoma oprezni, jer je, prema proceni stručnjaka, na nekim delovima balkona bezbednost opasno ugrožena!

INSPEKCIJA NALOŽILA POPRAVKU

GRAĐEVINSKI inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove grada Beograda dostavio je stanarima zgrade u Ulici Stanka Vraza 25 rešenje, po kom su dužni da u roku od 30 dana od dana njegovog primanja poprave terase na spratu i potkrovlju. Takođe je izričito zabranjeno dalje korišćenje ovih balkona, sve dok se oštećenja ne saniraju.


PROČITAJTE JOŠ: Pupinov most do jeseni u mraku

STARA SKORO ČITAV VEK

LEVA strana zgrade, koja ima prizemlje, sprat i potkrovlje, sagrađena je 1924. godine, dok je drugi deo dozidan tri godine kasnije. Sem manjih popravki na terasi, krovu i instalacijama, zgrada u prethodnih skoro 100 godina nije adekvatno održavana, što je vidljivo čim se kroči u dvorište objekta. Čak su i stepenice od bukovine stare koliko i sama zgrada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Борко

11.07.2019. 07:10

Па нека је среде, не очекују ваљда да им неко други реновира кућу - држава, Бог, комшије или ко зна... Моја је кућа из 1969. године, па сам пре неколико година морао скоро све да мењам осим зидова, а нису новине писале о мени тада нити ми је ико помогао.

DzSvetac

11.07.2019. 08:27

Jedna jako bitna stvar , da li su vlasnici objekta ili su samo stanari ...zna se da je vlasnik dužan da održava objekat , ja menjam i crep i oluk ,čistim lišće na i oko svoje kuće !!! Po čemu su vlasnici stanova povlašćeni ,da država plaća njihove obaveze , a mi koji imamo Kuće na periferiji mi sve moramo sami da održavamo !!!

Žigosani

12.07.2019. 11:45

E pa krajnje je vreme da stanovnici zgrada u gradovima, pa i Beogradu već jednom shvate da vreme samoupravljnja je prošlo. Kada smo svi zaposleni plaćali održavanje njihovih stambenih prostorija i zgrada. A naše kuće, kao i sada sami odžavamo. Uostalom, neće da plate održavanje nek im se sruši zgrada. I dosta više otimaćina zarad održavanje zgrada!!!!