NEPOZNATI vandali oborili su sa postolja bronzanu skulpturu "Partizanski kurir" ispred SC "Šumice" na Voždovcu, u noći između četvrtka i petka. Procenjuje se da je oskrnavljeni kip težak oko 200 kilograma, a fotografija spomenika na travi brzo se proširila društvenim mrežama.

Kako je za "Novosti" rekao predsednik GO Voždovac Aleksandar Savić, oštećeni monument biće sklonjen ispred SC "Šumice" u prostorije JKP "Zelenilo Beograd", dok nadležni ne odluče kada će biti popravljen i vraćen na staro mesto.

- Kip će biti stacioniran u "Zelenilu" dok se ne utvrdi da li je za ovaj slučaj nadležan Zavod za zaštitu spomenika ili Grad - rekao je Savić.

Policija je bila na terenu i konstatovala zatečeno stanje, a biće pregledani i snimci sa bezbednosnih kamera koji bi mogli odvesti do počinilaca.

Pročitajte još: Vraćaju sjaj na šest statua

Inače, "Partizanski kurir" je delo vajara Stevana Bodnarova i napravljen je u nekoliko primeraka. Kip koji predstavlja partizanskog borca - kurira sa kačketom i puškom na leđima postavljen je 1954. godine u Stolicama kod Krupnja, pored kuće gde je 1941. godine održano savetovanje Vrhovnog štaba, u krugu Muzeja Jugoslavije kod Kuće cveća na Dedinju i ispred SC "Šumice" na Voždovcu.