BAŠTE pojedinih prestoničkih ugostiteljskih objekata često su na putu pešacima, ukoliko su smeštene na ivici trotoara sa kolovozom, ali mogu da budu i nezbezbedne za goste. O tome svedoči nedavni slučaj uletanja vozila u jedan prestonički kafić, iako je bio ograđen žardinjerama. Bez obzira na to što gradska odluka obavezuje ugostitelje da traže saglasnost Sekretarijata za saobraćaj, dovoljna je jedna šetnja kroz neku od centralnih prestoničkih ulica koja dokazuje da se propisi baš i ne primenjuju.

Oni, međutim, nalažu da se bašte ne mogu postaviti na parkingu, u zoni raskrsnice, stajalištu javnog prevoza, u širini pešačkog prelaza, kao i na trasi protivpožarnog puta.

- Ivica bašte mora da bude udaljena od ivice kolovoza najmanje 0,3 metra, a od pešačkog prelaza najmanje dva metra, koliko i od stajališta autobusa - stoji u gradskoj odluci. - Kada se bašta postavlja u neposrednoj blizini intenzivnog saobraćaja, gde postoji potreba zaštite od buke i izduvnih gasova vozila, ograda može biti visoka do 1,6 metara. Ogradu mogu činiti žardinjere, rešetkasta konstrukcija, paneli od čvrstih, bezbojnih i bezbednih materijala.

Uz poštovanje mišljenja svih nadležnih službi koji daju saglasnost na postavljanje bašta, opština je ta koja poslednja odlučuje i izdaje rešenja.

Pročitajte još: Za baštu od 50 kvadrata oko 50.000 dinara

- Uz zahtev, ugostitelji moraju da dostave dokaz o registraciji delatnosti, saglasnost vlasnika odnosno korisnika površine na koju se bašta postavlja. Sekretarijat za saobraćaj izdaje saglasnost i overava projekat ukoliko se bašta postavlja na saobraćajnoj površini - objašnjavaju u Opštini Čukarica.


Sudeći prema situaciji na terenu, mnogi vlasnici kafića, restorana, pekara i lokala sa brzom hranom razbaškare se u trci za profitom ne mareći za bezbednost gostiju. Neki kafići otvorenog tipa nalaze se čak uz ograde gradilišta.

KAZNA 100.000

KOMUNALNA inspekcija proverava bašte uvek kada dobije prijavu i ako je u redovnom planu nadzora za taj mesec. Novčanom kaznom u iznosu od 100.000 dinara kazniće se pravno lice ako baštu postavi i koristi bez odobrenja. A 40.000 dinara platiće ukoliko baštu koristi suprotno odredbama odluke.

SEDAM DANA DO DOZVOLE

OD MAJA, prema izmenjenoj odluci, opštinske službe na zahtev vlasnika ugostiteljskih objekata o postavljanju bašta moraju da odgovore u roku od sedam dana. Kako se navodi, da bi se sprečilo "ćutanje uprave" i efikasnije rešavanje predmeta, ubuduće će opštinama biti ostavljen rok od samo nedelju dana. Ako se ne izjasne, smatraće se da je dozvola izdata.