PREMA podacima Agencije za zaštitu životne sredine, najveće koncentracije polena ambrozije u vazduhu, koje dosežu i do šest puta iznad graničnih vrednosti, očekuju se od druge polovine avgusta. Međutim, period cvetanja ambrozije traje do 15. jula, a to je optimalno vreme za uništavanje.

Kako bi se na vreme stalo na put širenju ove korovske biljke, gradski čelnici su ove godine za njeno uništavanje izdvojili duplo više novca nego lane, tačnije 60 miliona dinara. Zato su sa hemijskim tretmanima suzbijanja, ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, počele krajem juna i od tada je uništeno oko 60 hektara. Ali to je samo polovina od ukupno planiranih 120 hektara koji su predviđeni monitoringom. Međutim, iako su ove godine nabavljeni i dronovi koji su snimali polja ambrozije, još nije utvrđeno na koliko hektara se ona prostire u prestonici.

- Imajući u vidu invazivni karakter ove korovske biljne vrste koji se manifestuje relativno brzim širenjem i osvajanjem novih površina, od 6 do 20 kilometara godišnje, teško je dati precizan podatak o površinama pod ambrozijom na teritoriji prestonice - objašnjavaju nadležni iz Sekretarijata za zdravstvo. - Dodatni problem predstavljaju neobrađene poljoprivredne površine koje nisu predmet monitoringa Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.


PROČITAJTE JOŠ - Na ambroziju sa 60 miliona


Nadležni objašnjavaju da je kod uništavanja ambrozije važno da se ono obavi na vreme, kao i da nema puno efekata ako se uništava posle cvetanja. Isto tako napominju da ne očekuju da će ove godine i pored dodatno uloženih sredstava problem biti rešen, budući da je dugoročan i kompleksan. Ali se nadaju da će postojeće količine ambrozije biti umanjene u odnosu na prošlu godinu.


PROČITAJTE JOŠ - Dronovi traže ambroziju


BLAGE KAZNE

ZA uništavanje ambrozije koja se nalazi na privatnim parcelama zaduženi su vlasnici ili korisnici tih površina, koji često zanemaruju ovu dužnost. Zbog neuništavanja korova, korisnici i gazde zemljišta Odlukom o komunalnom redu, mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od 15.000 do 150.000 dinara. Međutim, poznavaoci kažu da se najčešće primenjuje najblaža kazna, odnosno ako se plati u roku od osam dana, iznos se prepolovi. Više se isplati plaćanje kazne nego čišćenje njive od korova.