POSLE mesec dana probnih vožnji i skoro godinu i po dana od postavljanja šina na Mostu na Adi, od petka 5. jula ovom trasom zvanično saobraćaju tramvaji na liniji 11 L i 13. Tokom probnih vožnji, isprobavane su šine pod različitim opterećenjima i različitim vrstama tramvaja.

Linija 11 L, koja saobraća od Bloka 45 do Tašmajdana, vozi putnike novom trasom u oba smera. Tramvaji na ovoj liniji će se ubuduće kretati šinama od Bloka 45 prema Jurija Gagarina, kroz Antifašističke borbe, Milutina Milankovića i Španskih boraca sve do Mosta na Adi. Odatle će se preko Dobrog polja spuštati prema Sajmu, i dalje Savskom, Nemanjinom i Resavskom, sve do okretnice na Tašmajdanu.

Tramvaji sa oznakom 13 će ubuduće od Bloka 45 do Banovog brda voziti skraćenom trasom, umesto dosadašnjom preko starog Savskog mosta. Šinska vozila na ovoj liniji kretaće se u oba smera od početne stanice u Bloku 45, kroz Ulicu Jurija Gagarina, Antifašističke borbe, preko Mosta na Adi do Hipodroma. Zatim će nastavljati ka Požeškoj ulici i dalje redovnom trasom do okretnice na Banovom brdu.


Pročitajte još - Vesić: Tramvajem preko mosta na Adi od 5. jula


Osim ovih novina, tramvaji na linijama 12 i 3 vratiće se na redovnu trasu.

Radnici kompanija "Energoprojekt" i "Kolos" postavili su 2,7 kilometara novih šina, a urađena je i tramvajska pruga prema Ulici Đorđa Stanojevića na Novom Beogradu, kao i na silazu prema Radničkoj ulici. Napravljene su i dve potpuno nove stanice dužine 75 metara, nova ispravljačka stanica i četiri potporna zida, od kojih se jedan nalazi prema Topčiderskom brdu, a tri prema Banovom brdu.


USKORO UKLANjANjE

ZAVRŠETAK ovog projekta bio je i preduslov za uklanjanje Savskog mosta i izgradnju novog. Planirano je da stari most bude premešten na drugu lokaciju i služiće kao pešačko-biciklistički most. Budući novi savski most imaće četiri saobraćajne trake i dve tramvajske pruge, i direktno će povezivati Novi Beograd preko budućeg kružnog toka kod Ušća i proširenog Zemunskog puta sa centrom grada.


Pročitajte još - Prvi tramvaj prošao preko Mosta na Adi, redovan saobraćaj od 5. jula (FOTO)