DRI: Bus-plus ne sme u budžet

D. I. KRASIĆ

05. 07. 2019. u 10:36

ДРИ: Бус-плус не сме у буџет
Državna revizorska institucija ističe da novac od karata za gradski prevoz u Beogradu nije javni prihod i ne može da se sliva u budžet. U DRI upozoravaju da ta sredstva pripadaju preduzeću

NOVAC od prodatih "bus-plus" kartica za gradski prevoz u Beogradu ne sme da se sliva u budžet Grada Beograda, jer nije reč o javnom prihodu. Te pare treba da idu na račun preduzeća koje se bavi prevozom. Ovo proizilazi iz Izveštaja o reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta Grada Beograda, koji je objavila Državna revizorska institucija.

Prema tim podacima, lane se u budžet glavnog grada slilo čak 7,9 milijardi dinara od prodatih karata, kroz Integrisani tarifni sistem (ITS) naplate prevoza putnika.


PROČITAJTE JOŠ: Obavezno članstvo u Privrednoj komori Srbije u skladu sa Ustavom

- Na osnovu izvršene revizije dokumentacije utvrđeno je da su budžetski prihodi grada Beograda u 2018. neosnovano uvećani za iznos od 7.991.047.000 dinara na ime uplaćenih sredstava ITS sistema za naplatu karata u javnom prevozu u Beogradu, a koja nemaju karakter javnih prihoda, što nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu - ukazali su državni revizori. - Uključivanjem ovih sredstava u budžet Grada, neosnovano se uvećavaju budžetski prihodi. Preporučujemo odgovornim licima da sredstva ITS sistema za naplatu karata, koja nemaju javnih prihoda, ne uključuju u budžet.

Prema podacima revizora, nijedan drugi grad u Srbiji ne uključuje novac od prodatih karata za gradski prevoz u budžet lokalne samouprave.

- Ni Niš, ni Novi Sad, ni Kragujevac ne uključuju u budžet novac od prodatih karata za gradski prevoz. Nijedna lokalna samouprava taj iznos ne uključuje u svoj budžet. Novac od prodatih karata je prihod preduzeća koje se bavi javnim prevozom. Grad je dužan da obezbedi prevoz, kao što je dužan da obezbedi vodu - ali Grad ne naplaćuje vodu. Na računu Grada mogu da budu samo javni prihodi. A novac od prodatih karata za gradski prevoz nije javni prihod - ističu u DRI.

U Izveštaju se navodi da je Grad zabeležio i rashode po osnovu prenetih sredstava prevoznicima na ime raspodele pomenutih 7,99 milijardi dinara - prevoznicima je preneto 7,6 milijardi, a razlika od 376 miliona dinara je suficit, čije uvećanje se nije odrazilo na konačan rezultat poslovanja Grada Beograda za 2018.


PROČITAJTE JOŠ: NBS ČEŠLjA UGOVORE U ŠVAJCARCIMA: Dužnici se posebno žale na jednu odredbu

GSP NI DINAR SUBVENCIJA

Raspodela sredstava prevoznicima ide iz dva izvora prihoda: pripadajućeg prihoda ITS (prodaja karata) i subvencija iz budžeta Grada. Lane je sa računa Grada Beograda prevoznicima isplaćeno ukupno 14,6 milijardi dinara. Od toga je 7,6 milijardi dinara preneti deo od prodaje karata, a 6,98 milijardi je subvencija iz budžeta. Tako je "Ariva" iz Požarevca dobila 3,92 milijarde dinara i SP "Lasta - 3,03 milijarde dinara. GSP Beograd nije dobio ni dinar na ime subvencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

буки

05.07.2019. 20:40

Па од чега ће да "живи" јавни превоз, ако не од продатих карата?!?