JAVNI PREVOZ: Inspektori pišu kazne za isključene klime

E. B. R.

28. 06. 2019. u 14:41

ЈАВНИ ПРЕВОЗ: Инспектори пишу казне за искључене климе

U "Solarisovim" autobusima se ni prozori ne otvaraju

Sekretarijat za saobraćaj obavlja kontrolu vozila javnog gradskog prevoza. Prvog dana od sankcija u kasu otišlo oko dva miliona dinara, vozači imali isti izgovor

SEKRETARIJAT za javni prevoz počeo je u četvrtak da kontroliše prevoznike da li poštuju ugovorne obaveze sklopljene sa upravom grada, a pre svega da li su u vozilima uključeni klima-uređaji. Samo tokom prvog dana inspekcije, napisano je dvadesetak kazni, te je u kasu otišlo oko dva miliona dinara! Ovo je za "Novosti" potvrdio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, po čijem nalogu je ova akcija i preduzeta.

Prema rečima zamenika gradonačelnika, prvog dana kontrole na meti inspektora bila su privatna preduzeća za prevoz putnika. Već u petak, poštovanje pravila biće proveravano u vozilima Gradskog saobraćajnog prevoznika i u autobusima "Laste".


PROČITAJTE JOŠ:
Kazne za prevoznike koji ne uključuju klima-uređaje u autobusima

- Situacija je strašna i sramota je da se građani kuvaju u autobusima - kaže Goran Vesić. - Prema ugovoru koji su prevoznici sklopili sa Gradom, obaveza je da se klima uključuje pri određenim temperaturama, kao što je obaveza vozača da nose uniforme. Svako nepoštovanje biće sankcionisano. Zbog nehlađenja vozila, već je napisano oko 20 kazni, u iznosu od ukupno dva miliona dinara.

Kako saznajemo, vozači autobusa gde su utvrđene nepravilnosti, mahom su imali isti izgovor - klima nije upaljena jer nisu želeli da troše previše goriva. Međutim, Vesić naglašava da je takvo ponašanje nedopustivo!

Pomenuta akcija kontrole trajaće sve do kraja leta. Kako nam je kazao gradski sekretar za saobraćaj Jovica Vasiljević, svaki prevoznik po odredbama iz ugovora trebalo bi da ima određeni broj rezervnih vozila koje će uključiti u saobraćaj, za slučaj da se utvrdi da je klima u jednom od autobusa neispravna.

- Ako inspektori prilikom provere uvide da klima-uređaj u vozilu postoji, a nije uključen, kazna za sve prevoznike je 20.000 dinara - kaže Vasiljević.


Tek krajem maja raspisana je javna nabavka za popravku i servisiranje klima-uređaja, i to u čak 559 vozila! Kako su "Novosti" već pisale, 89 uređaja je u garantnom roku i predviđeno je njihovo servisiranje u pogonima ovlašćenih servisera. Popravka rashladnih sistema za ostalih 470 vozila trebalo bi da se obavi u pogonima GSP.

PORUKA KASNI PREMA pravilniku Grada, rashladne sisteme vozači uključuju tek kada im iz Sekretarijata za javni prevoz stigne poruka da to učine. Iako je praksa da se klima-uređaji pale kada je spoljna temperatura 25 stepeni ili viša, nekada poruka zakasni, i temperatura vazduha dostigne i 29 stepeni. Na linijama gde su polasci retki, a putnika mnogo, kad poruka stigne već je kasno da se u vozilu postigne optimalna temperatura.

Šta se dešava sa ovim tenderom zasada nije poznato, budući da je kasno raspisan.

PROČITAJTE JOŠ: AUTOMOBIL ULETEO U KAFIĆ U CENTRU BEOGRADA: Povređene tri osobe među kojima i trogodišnje dete, vozač pobegao (FOTO)

KONTROLA U AUTOBUSU UZBUNILA PUTNIKE, ALI I ŠOFERE

UNIFORME NA PROVERI

KADA se u autobusu na liniji 47 začulo sa "busplus" aparata: "Kontrola", polovina putnika počela je da sprema karte, dok je ostatak pohrlio na vrata da umakne proveri. Međutim, na iznenađenje putnika, kontrolorka je otvorila vrata kabine i obratila se vozaču: "Gospodine, mi smo iz Sekretarijata za saobraćaj, proveravamo da li nosite uniformu". Pažljivo ga je skenirala i popisala svaki deo uniforme. Na sreću, vozač je bio obučen po pravilima te je prošao kontrolu bez kazne.

Ništa ne bi bilo neuobičajeno, s obzirom na to da su šoferi odnedavno u obavezi da nose uniformu, da u autobusu ima klime i da su uslovi komfora i za vozače i putnike normalni. (M. S.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Žigosani

28.06.2019. 15:30

Mnogi vozači u Javnom gradskom prevozu uključuju klime samo u svojim kabinama, pogotovu ako imaju zatvorene kabine, a za putnike baš ih briga. Kao što je napisano ".... štede gorivo..." Nije tačno! Izživljavaju se. Smeju se "šta mi možeš".

bager

30.06.2019. 15:15

@Žigosani - A sta ce da rashladi kad staje svaki cas i sirom otvara vrata ,,klima je efikasna u zatvorenom prostoru a ne u gradkom autobusu,,drugo sofer vozi ceo dan pa je i normalno da se hladi njegova kabina ,radno mesto ,,a ti se vozis par stanica pa izadjes,,da neces mozda klimu i na trotoarima,kad moras pesice

Nebojša

28.06.2019. 16:05

U Novom Sadu su samo novi klimatizovani a to nema ni pola. Sjajno je ovo u Beogradu. Tako bi moralo svuda.

bager

30.06.2019. 15:12

Po cemu je obaveza imati lmimu u gradskom autobusu ,,prvo skupo je,drugo neefikasno ,jer se vrata sirom otvaraju svaki cas, povecanje potrosnje goriva do 30 %,odrzavanje klima uredaja itd ,,onda bi karte trebale biti deset puta skuplje,,evo primera svetske metropole Pariz,,zakonski ne postoji obaveza klime u gradkom autobusu ,, Le Parisien rappelle que 94 % des 4.700 bus de la RATP sont sans clim ni air réfrigéré,,Dnevna novina Le Parisiien kaze 94% autobusa ratp nema klimu

Žigosani

30.06.2019. 18:17

@bager - "Bager" u kom kupusovom listu si pročitao navedene informacije?

Bane

30.06.2019. 19:30

@bager - Krajem 90-ih svi privatni autobusi su imali klima uredjaje i u svakom od njih je bilo prijatno a putnici su ulazili i izlazili na vrata. Klima bez problema funcionise ako je ispravna i ako je podesena na pravu temberaturu. Toliko.