Protiv komaraca sa 24 aviona

B. B.

sreda, 26. 06. 2019. u 16:57

Против комараца са 24 авиона

Foto Z. Jovanović

Zaprašivanje insekata u sredu i četvrtak svim raspoloživim sredstvima. Uništavaće se odrasle forme komaraca u delovima Novog Beograda i Čukarice

ZAPRAŠIVANjE komaraca iz vazduha počeće četvrtak sa 24 aviona, najavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda. Ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju će u sredu od 19 časova, ako vremenski uslovi budu povoljni, uništavati odrasle forme komaraca u delovima opština Novi Beograd i Čukarica. Nedavne padavine i poplave dodatno su doprinele razmnožavanju ovih "krvopija".

Kako je istakao Vesić, avioni su morali vanredno da se podignu, pošto je zbog visokog nivoa reka onemogućen prilaz pojedinim lokacijama poput Velikog ratnog ostrva i ritova, koji su poplavljeni tokom nedeljne kiše. On je dodao da je to urađeno i u Hrvatskoj i u nekim drugim evropskim zemljama.


PROČITAJTE JOŠ: Dele tablete protiv komaraca

- Zaprašivanje komaraca iz vazduha je evropskim zakonima zabranjeno samo iznad naseljenih mesta, ali ne i pored obala reka i drugih vodenih površina gde se nalaze takozvani rečni komarci - kaže prof. dr Željko Tomanović, dekan Biološkog fakulteta. - Njihov broj je smanjen, jer je takav tretman obavljen pre dve nedelje. Trenutno su veći problem kućni komarci, koji su u stanovima i kućama, aktivni su noću i prenosioci su virusa Zapadnog Nila. Oni se uništavaju sa zemlje i na njih tretman iz vazduha nema efekta.

Naš sagovornik ističe da bi smanjenju brojnosti komaraca doprineo i tretman biološkim preparatom "larvicidom" koji se ubacuje u vodu. On dodaje da bi trebalo angažovati i ribolovce da kapsule ubacuju u vodu, kako bi se i na taj način dodatno doprinelo smanjenju broja ovih dosadnih insekata.

Profesor Tomanović objašnjava da je velikoj brojnosti komaraca ove godine doprineo srednje visok nivo reka, pošto njihovom razvoju ne odgovara ni kada je vodostaj nizak, ni kada je mnogo visok. On napominje da je ključno da se larve tretiraju na proleće. Takođe, neophodno je napraviti mapu plovnih područja, odnosno snimak kada je srednji i nizak vodostaj, kako bi se znalo gde avioni mogu izbacivati biološke preparate, koji ne zagađuju vodu.


PODELA TABLETA

U naseljima na levoj obali Dunava, koja su pogodile poplave, počela je podela "larvicida" u obliku tableta građanima kako bi se suzbile larve koje mogu da se formiraju u septičkim jamama.

Tablete su besplatne, ima ih šest u svakoj kutiji, a dovoljno je da se tableta samo stavi u toaletnu šolju, pusti voda i ona će otići pravo u septičku jamu, gde će veoma efikasno delovati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije