Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je danas da će uskoro biti raspisan konkurs za uređenje Trga Politika.

Vesić je u Skupštini grada naveo da je pre godinu dana Grad Beograd sa rukovodstvom “Politike” dogovorio da se rekonstruiše Trg Politika i da to bude mesto koje će biti posvećeno ne samo listu “Politika”, već i velikim novinarima tog lista.

Mi ćemo u narednih mesec-dva raspisati konkurs za arhitektonsko rešenje Trga Politika i verujemo da će na njemu učestvovati domaći arhitekti i da će dati dobra rešenja”, rekao je Vesić.

Kako je pojasnio, ideja je da uređenom trgu nekoliko najvećih novinarskih imena “Politike” tu dobije svoje biste i da, osim toga, u samom kamenu budu uklesana imena velikih novinarskih pera koji su stvorili “Politiku”.

Deo Makedonske ulice preimenovan je u Trg Politika odlukom Skupštine grada 2016.

SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA USVOJILA VIŠE ODLUKA

Usvajanjem više odluka, među kojima su završni račun gradskog budžeta za 2018. godinu i odluke o podizanju spomenika i promeni naziva ulica na teritoriji pojedinih gradskih opština, završena je sednica Skupštine grada Beograda.

Odlučeno je da u srpskoj prestonici bude podignut spomenik despotu Stefanu Lazareviću, ruskom arhitekti Nikolaju Krasnovu koji je učestvovao u izgradnji mnogobrojnih zgrada u Beogradu i čuvenom voditelju i novinaru Miloju Mići Orloviću.

Osim toga, odlučeno je i da Bojanska ulica na Vračaru ponese ime slavnog srpskog glumca Velimira Bate Živojinovića.

Odbornici su usvojili i Odluku o usvajanju projekta institucionalnog javno-privatnog partnerstva uvođenja sistema javnih bicikala u Beogradu, a kako je rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ukoliko sve bude išlo po planu, prve javne bicikle trebalo bi da imamo na proleće sledeće godine.

Prema njegovim navodima, postojaće 150 stanica sa po šest bicikala, odnosno 900 ukupno.

Usvojeno je i više planova detaljne regulacije, među kojima i plan koji se tiče izgradnje ostružničkog kanalizacionog sistema.

Odbornici Saveza za Srbiju su, iako bojkotuju rad gradskog parlamenta, uoči sednice komentarisali rad Gradske uprave, a tema su bile vremenske nepogode i posledice, kao i završni račun gradskog budžeta za 2018. godinu.