Najviše prvaka u Mirijevu i Stepi

B. Borisavljević

19. 06. 2019. u 12:47

Највише првака у Миријеву и Степи

Upis u prvi razred je završen 31. maja, foto P.Milošević

Ove jeseni u školu kreće 16. 256 najmlađih đaka, 500 manje nego prošle 2018. U Osnovnu školu "Pavle Savić" upisano 11 odeljenja sa 305 učenika

OD septembra u školske klupe će sesti 16.256 đaka prvaka, što je za oko 500 manje nego prošle godine, saznajemo u Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu. Prava navala malih đaka je u Mirijevu i Stepi, a tri osmoletke iz ovih naselja upisaće više sedmogodišnjaka nego sve škole na Starom gradu, Vračaru, Savskom vencu, Lazarevcu, Mladenovcu, Obrenovcu...

Osnovna škola "Pavle Savić" u Mirijevu može se pohvaliti rekordnim brojem malih đaka. Upisano je čak 11 odeljenja ili 305 prvaka. Velika navala je i na susednu školu "Despot Stefan Lazarević", gde će u učionicama sedeti 217 najmlađih školaraca.

- Upisali smo dva odeljenja više nego prošle godine - kaže Milan Krstić, v. d. direktora OŠ "Pavle Savić". - Mirijevo se iz godine u godinu širi, pa je preko potrebna još jedna škola, čime bi se rešio problem preopterećenosti postojećih. Prilikom upisa, vodili smo računa da ne razdvajamo porodice, odnosno da upišemo braću i sestre naših đaka iako su se, u međuvremenu, preselili.

Već po tradiciji, OŠ "Nikola Tesla" iz Vinče upisala je 295 prvaka. Kada je, pre pet godina, otvorena OŠ "Danilo Kiš" u naselju Stepa Stepanović imala je samo - 350 učenika. Nova školska godina u septembru počeće sa više od 1.200 đaka, najviše onih u mlađim razredima.

Pročitajte još - Uniforme osnovaca kroji džep roditelja

- Ove godine primili smo 245 prvaka, koji će biti u devet odeljenja - kaže Danijela Čolović, direktorka OŠ "Danilo Kiš". - Upisana su sva deca iz naselja, ali je bilo zainteresovanih iz Kumodraža i sa Banjice. Međutim, nismo mogli svima da izađemo u susret, pošto prioritet imaju mališani koji teritorijalno pripadaju našoj školi. Zasada imamo dovoljno prostornih kapaciteta i nastavnog kadra da organizujemo kvalitetnu nastavu.

Pročitajte još - Uniforme za osnovce dogodine

Upis u prvi razred je završen 31. maja, ali škole koje imaju mogućnosti mogu primati prijave učenika sve do početka školske godine. Međutim, reč je o veoma malom broju dece, tako da se ukupan broj budućih školaraca neće bitno promeniti. Posmatrano po opštinama, najviše malih đaka krenuće u škole u Novom Beogradu - 2.116, slede Voždovac, Čukarica i Zemun sa više od 1.700 učenika.

NAJMANjE

U CENTRALNIM gradskim opštinama najmanje prvaka upisaće OŠ "Jovan Cvijić" na Paliluli - 15, OŠ "Isidora Sekulić" na Savskom vencu - 36, OŠ "Marko Orešković" u Novom Beogradu - 32.

Najmanje novih učenika biće u Barajevu - 178, Sopotu - 137, Savskom vencu - 270, Surčinu - 429, Mladenovcu - 436, Obrenovcu - 579, Starom gradu - 580.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije