Do aviona preko mnogo propusta?

M. S. - G. N.

15. 06. 2019. u 18:50

До авиона преко много пропуста?

Protiv krvopija su se "borile" tri letelice - Foto Dragan Milovanović

Poljoprivredna avijacija uzletela sa "Lisičjeg jarka" u borbu protiv komaraca. Zavod za biocide nedavno raspisao tender za pilote i preparate

BEOGRAĐANI konačno mogu malo da predahnu od komaraca! Posle mnogo odlaganja i velikog nezadovoljstva jer se, prema mišljenju javnosti, bespotrebno čekalo na zaprašivanje dosadnih insekata iz vazduha, tri aviona privredne avijacije uzletela su juče od 18.30 u pokušaju da se stane na put krvopijama. Ipak, ostaje nerazjašnjeno zašto ekipe Zavoda za biocide nisu ranije dobile nalog za taj korak.

Akcija suzbijanja odraslih formi komaraca počela je sa aerodroma "Lisičji jarak" ka levoj obali Dunava, od Pančevačkog mosta do Kovilova, Ratnog ostrva, levom obalom Save, od Ostružničkog mosta do blokova, desnom obalom Save - Makiškim poljem, Umkom, Ostružnicom uz reku, Adom Ciganlijom i Adom Međicom. Komarcima se stalo na put i u Zabranu u Obrenovcu.

Međutim, dugo su Beograđani trpeli svrab pre nego što su avioni uzleteli. Jedini način zaštite bilo je izbegavanje šetnji u popodnevnim satima, ali su dosadni insekti ulazili i u domove.

Poslednji put avioni-zaprašivači leteli su iznad Beograda 11. avgusta 2014. godine, i tada je akcija trajala tri dana uzastopno. Preporuka Evropske unije jeste da se primena pesticida prskanjem iz vazduha zabrani zbog štetnog dejstva po zdravlje ljudi.

- Ranijih godina bilo je po 18 aviona, a sada samo tri - kažu Privrednoj avijaciji. - U velikom broju gradova Srbije se zaprašuje iz aviona, a samo smo mi čekali. Za ovakav vid zaprašivanja treba da se pogodi vreme, da komarci budu u letu, a ne da se primire.

POTREBNA DVA ILI TRI DANA UPRKOS tome što je preporuka Evropske unije da se suzbijanje komaraca iz aviona izbaci iz upotrebe, kako se navodi u obrazloženju odluke gradskih službi, tretiranje komaraca iz aviona u velikom broju slučajeva daje zadovoljavajuće rezultate. - Jedna akcija suzbijanja odraslih formi komaraca iz aviona, izvodi se u dva ili tri dana, što pokriva površinu od 6.000 hektara. Nakon toga, sprovodi se monitoring, kako bi se videlo da li je akcija dala željene rezultate.

Ipak, činjenica jeste da se do velikih žarišta krvopija, poput Velikog ratnog ostrva i prestoničkih šuma jedino avionom može doći i stati na put komarcima.

- Sve to je poznato i gradskoj upravi i Beograđanima, ali na odluku se dugo čekalo. Zašto? - pita se Dragan N. - Niko ne govori o tome kako se u Evropi bore sa krvopijama, niti o tome da li na tržištu postoje preparati koji nisu štetni po okolinu.

I dok Beograđani postavljaju pitanja, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju je pre samo nekoliko dana raspisao tender za obezbeđivanje stručnog i pilotskog kadra, kao i preparata za zaprašivanja iz vazduha.

Pročitajte još: BORBA PROTIV KOMARACA: Zaprašuju oko Dunava i Save

- Uz levu obalu Dunava dužinom celog toka kroz Beograd ima velikih površina koje su se napunile vodom prilikom porasta vodostaja - stoji u dokumentaciji. - Kompletno Ratno ostvro je pod vodom, i ne može se prići na njega kako bi se pristupilo uređajima sa zemlje. Ista situacija je i na levoj i desnoj obali Save, u Makiškom i Surčinskom polju. Rezultati monitoringa odraslih formi komaraca koje svakodnevno sprovodimo, pokazuju da je u navedenim područjima izuzetno povećana brojnost rečnih komaraca.

Avioni su natankovani sredstvima za uništavanje insekata


Do kada je rok za prijavu na konkurs, nije poznato. Ali, kako stoji u dokumentaciji, rok za obavljanje posla je 31. oktobar.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)