Epski junaci u lutkarskoj varijanti Učiteljskog fakulteta

D.N.

15. 06. 2019. u 18:02

Епски јунаци у луткарској варијанти Учитељског факултета

Karneval lutaka u Knez Mihailovoj - FOTO: D. Novković

Uličnim performansom studenti predstavili segmente 12 ispitnih predstava koje su dramatizovali, postavili na scenu i izveli u nekoliko dečjih bolnica
BEOGRAD - Poslednje prolećne dane u Knez Mihailovoj ulici u Bogradu ulepšali su studenti Učiteljskog fakulteta, generacija 2017/18, priređujući Karneval pozorišnih lutaka. Vesela kolona studenata – budućih vaspitača u predškolskim ustanovama, prošetala se od fakulteta do centra grada, noseći pozorišne lutke koje su izradili na časovima predmeta Drama i pokret, izazivajući veliku pažnju prolaznika.


Pročitajte još: ULIČNI FESTIVAL HRANE NA TAŠMAJDANU: Suši u parku za 500 dinara


Živopisni radovi segmenti su dvanaest ispitnih lutkarskih predstava koje je 120 studenata dramatizovalo, postavilo na scenu i izvelo pred mališanima nekoliko dečijih bolnica.


-Reč je o dramatizacijama srpskih narodnih junačkih pesama pretkosovskog i kosovskog ciklusa, među kojima su „Carica Milica i Vladeta vojvoda“, „Marko Kraljević i orao“, „Kneževa večera“, „Ženidba kralja Vukašina“, „Ženidba cara Dušana“ - rekli su studenti.


Ovaj zahtevni projekat oni su realizovali uz pomoć docenta dr Ane Milovanović, njihovog predmetnog nastavnika Drame i pokreta, pri katedri za srpski jezik i književnost i metodiku srpskog jezika i književnosti. Karneval pozorišnih lutaka bio je idealna prilika da se Beograđani i brojni turisti u KnezMihailovoj ulici upoznaju sa srpskom epikom i njenim junacima. U ovom performansu posebno su uživali učenici nižih razreda OŠ „Svetozar Marković“ u Leskovcu. To je i bio cilj studenata Učiteljskog fakulteta - da promovišu umetnost lutkarstva i lutkarskog pozorišta kako među kolegama, budućim vaspitačima, tako i među najmlađima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije