ĐACI i roditelji učenika novobeogradske OŠ "Radoje Domanović" već 13 godina rokenrol žurkom u dvorištu obeležavaju kraj školske godine, a tradicija je na divan način nastavljena u četvrtak veče. Čuvene jugoslovenske rok hitove prašio je bend "Profani", koji čine direktor škole, nastavnici, jedan roditelj i bivši učenici. Njima su se, što je, takođe, tradicija, pridružila poznata imena - Dragi i Žika Jelić, Zoran Kiki Lesendrić. Nikola Hadži Nikolić i Prljavi inspektor Blaža.


Na samom početku, dok je sunce još peklo, zablistala je za mikrofonom devojčica Marta, ćerka glumice Nele Mihajlović, a majčina podrška, naravno, nije izostala. Onda je krenula nepregledna šetnja kroz obilje bisera naše nekadašnje, zajedničke scene. Nizali su se, u neobičnom ambijentu, hitovi "Riblje čorbe" ("Ja sam se ložio na tebe"), EKV ("Zemlja"), "Fita", ("Zaboravit ću sve")...


Kad je, kao prvi gost, Kiki Lesendrić izašao na scenu, imao je jasnu poruku: "Svi ste dobili petice iz života, a profani desetke". Roditelji i mališani, mnogi od njih i na ramenima svojih mama i tata, potpuno su se opustili i pevali u ambijentu koji je očas posla zaličio na lokaciju nekog dečjeg rok festivala. Nikola Hadži Nikolić podsetio je na jednu od najpoznatijih 357 pesama, "Idem na selo".


Pročitajte još - "Profani" za kraj


Prošle godine su se Dragi i Žika Jelić prvi put pojavili na ovoj sceni, a sada su napravili, nenajavljeni, spontanu reprizu. Pored "Mornara", na repertoaru je bio, očekivano, još jedan vanvremenski hit "JU grupe", pravi za ovu priliku, "Čudna šuma".

Za najveći šou, očekivano, bio je, na samom kraju, zadužen onaj kome to najviše i priliči - Prljavi inspektor Blaža. Sjajni zabavljač, večiti mladić, sišao je među dečurliju, a onda učinio nešto što je sasvim drugačije, karakteristično za njegove "prave" kloncerte - peo se na konstrukciju bine. Na kraju su se dečica njemu pridružila na sceni, što je, uz vatromet, bio najlepši završetak ove divne, neobične rokenrol večeri.

Inspektor Blaža


I Blaža je, poput Dragog i Žike Jelića, već bio deo ove manifestacije.

- Radoje Domanović je moj omiljeni satiričar, pa, čim su me zvali, rekao sam da dolazim - u svom stilu će za "Novosti" Igor Blažević. - Ovo je idealna simbioza roditelja, dece i profesora koji nastupaju. Ako od ovih dečaka i devojčica 50 odsto budu rokenrol deca, ja sam zadovoljan.

Zoran Kiki Lesendrić Foto David DamnjanovićPOZNATI BUBNjAR POSTAO VEROUČITELjNISU samo gostujući muzičari u četvrtak bili poznati ljubiteljima rokenrola, njih ima i u samom bendu "Profani". Bubnjar Miloš Velimir Buca, veroučitelj u "Domanoviću", svirao je svojevremeno u "Električnom orgazmu", "Partibrejkersima", "Disciplini kičme" i drugim grupama. Basista Ljubinko Tomanović Bale, čije dete ide u ovu školu, bio je član "Oktobra 1864", a već dugo je deo postave Blažinih "Kljunova". Na kraju, i sam direktor škole, gitarista "Profana" Goran Šobotović, član je grupe 357. U "profanima" su još Ronald Anžur, nastavnik fizičkog, učitelj Milan Stanković, učiteljica Snežana Stamenić, i bivši učenici Arsenije, Strahinja i Bogdan.