VRTIĆI U BEOGRADU: Izdato 2.095 odbijenica

B. Borisavljević

četvrtak, 13. 06. 2019. u 14:02

ВРТИЋИ У БЕОГРАДУ: Издато 2.095 одбијеница

Na ime dotacija iz budžeta Grada do sada izdvojeno osam milijardi dinara, Foto: N. Fifić

Grad subvencioniše boravak 18.135 mališana u privatnim vrtićima

PREDŠKOLSKE ustanove izdale su 2.095 odbijenica roditeljima čija deca nisu upisana u državna obdaništa, saznajemo u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu. Broj mališana koji idu u privatne vrtiće, uz subvenciju iz gradske kase, trenutno je 18.135, a na ime dotacija iz budžeta Grada do sada je izdvojeno osam milijardi dinara.

Kako saznajemo od nadležnih, najviše "potvrda" za upis u privatni vrtić, izdato je u najvećoj predškolskoj ustanovi "11. april" u Novom Beogradu - 382, sledi PU "Dr Sima Milošević" u Zemunu sa 307 i PU "Čika Jova Zmaj" na Voždovacu, gde su roditelji uzeli 294 odbijenice. Tokom leta treba očekivati "spuštanje crte" u državnim obdaništima. Naime, predškolske ustanove imaju pravo da traže proširenje kapaciteta za petinu, što je još oko 1.500 mesta.

Pročitajte još - Vrtići: U januaru nijedna subvencija

Dodatni kapaciteti biće obezbeđeni preuređenjem prostora lokalnih samouprava i u školama, a i izgradnjom montažnih obdaništa.

- Do 1. septembra biće otvoreno 500 mesta u Boljevcima, Sopotu, na Paliluli, Zemunu i u Bulevaru kralja Aleksandra - kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu. - Grad će nastaviti da subveniconiše boravak mališana u privatnim vrtićima, a od septembra očekujemo da će biti ukinuta lista čekanja za upis u obdaništa za mališane iz prioritetnih grupa. Krajnji cilj je da sva deca, čiji roditelji to budu želeli, budu upisana u obdaništa i da nema više liste čekanja.

Iako je Uredbom Vlade Srbije predviđeno da do 2025. godine obuhvat dece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem bude 70 odsto, taj cilj je već postignut šest godina ranije, pošto je 72 odsto najmalđih Beograđana upisano u vrtić. Trenutno više od 85.000 mališana ide u obdaništa, od kojih oko 68.000 u državne vrtiće.


IZDVAJANjA

OD 2015. godine, kada su uvedene subvencije za privatne vrtiće, broj mališana je porastao sa tadašnjih 4.084 na čak 18.135. Broj privatnih predškolskih ustanova je, u proteklom periodu, povećan četiri puta - sa 88 na 358. Izdvajanja iz gradskog budžeta su za prvih pet meseci ove godine - 1,6 milijardi dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Mile

13.06.2019. 16:42

Xaxa gondola, e moj druze nemas biciklisticku stazu preko pancevackog mosta ljudi voze po putu na nekoliko cm od slepera i kamiona se provlace vi pricate o gondoli daj malo uozbiljite se