Muzej automobila u Ulici majke Jevrosime jedan je od najlepših u Beogradu. Brojna stara vozila, instalacije za benzinske stanice, motocikli i bezbrojni drugi eksponati vraćaju nas u doba "motorizacije". Bio je to proces tokom prve polovine 20. veka kada su prvi automobili izborili svoje mesto na beogradskim ulicama.

Podsećamo, prvi automobil koji je ušao u naš glavni grad bio je "neselsdorf" i zatutnjao je prestoničkim ulicama 1903. godine. Tada je napravio nemalu paniku među stanovništvom jer su prvi put videli kočiju bez konja koja, pritom, izaziva sasvim "pristojnu" buku.

Potom su polako automobili zaposedali gradske saobraćajnice, da bi njihov broj prilično brzo rastao. Možda ne onim ritmom kao u ostalim metropolama Evrope, jer je tadašnja Kraljevina favorizovala železnicu, kao primaran vid transporta i putovanja.

Pročitajte još - BEOGRADSKE PRIČE: Drum Marije Terezije

Pa ipak, Beogradska opština već 1929. godine izdaje dozvolu za otvaranje prve javne garaže u gradu. O tome nam govori Bratislav Braca Petković, osnivač Muzeja automobila koji se danas nalazi u ovom zdanju.

- Garaža je bila namenjena za parkiranje, održavanje i servisiranje automobila po tadašnjim najvišim standardima - kaže Petković.- Usluge koje je pružala bile su iste kao što su ih imale slične garaže u Parizu, Berlinu ili Londonu.

Sama zgrada je urađena po projektu velikog ruskog arhitekte Valerija Taševskog. Ona je do Drugog svetskog rata bila javna garaža.

- Na spratu je bila posebna kacelarija Švajcarskog auto-kluba - podseća Petković.- Oni su bili veoma dobro organizovani. Tako su vozači koji bi stigli u Beograd na tom mestu mogli lako i brzo da dobiju sve potrebne informacije koje su im neophodne. Lako bi se raspitali o rasporedu benzinskih stanica koje ih čekaju na nastupajućem putovanju, saznali u koje beogradske hotele mogu najlakše i najbrže da smeste goste koje su dovezli u grad...

Posle Drugog svetskog rata ova zgrada u Ulici majke Jevrosime prestaje da bude javna garaža, ali ostaje joj približno ista uloga koja joj je bila i prvobitno namenjena. Prvo je na ovom mestu bio smeštaj za tadašnji gradski taksi, da bi kasnije ovde bila garaža Radiotelevizije Beograd, budući da je Takovska ulica blizu, a ovo mesto je bilo idealno za to.

MUZEJ AUTOMOBILA

Nekadašnja prva javna garaža od 1994. godine dobija svoju najlepšu namenu. Naime, te godine je u ovom zdanju otvoren Muzej automobila. Osnivač muzeja su Bratislav Petković i Skupština grada Beograda.