GRAD Beograd rešio je da oko 100 automobila koji su u njegovom vlasništvu rashoduje, a da deo pokloni lokalnim samoupravama po Srbiji. Ubuduće će putnička vozila za potrebe sekretarijata i gradskih preduzeća uzimati na lizing. Tako je nedavno, u okviru centralizovane nabavke u ove svrhe izdvojeno 386.589.600 dinara bez PDV, odnosno oko tri miliona evra. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić naveo je da ovo isplativija varijanta od kupovine i da će vozni park Grada isključivo biti iznajmljivan.

Kako se navodi, u okviru ove javne nabavke na 36 meseci zakupljeni su automobili niže, srednje i više klase, kao i kombi vozila za gradske službe, poput "Beogradskog vodovoda i kanalizacije", "Gradskih pijaca", "Gradske čistoće", GSP, pa i za novoosnovani "Beogradski metro i voz". Na spisku 23 preduzeća i sekretarijata su, na primer, Sportski centar "Tašmajdan", Biblioteka grada, Omladinsko pozorište "Dadov", Muzej grada, Dom zdravlja Stari grad...

Pročitajte još - Vesić: Beograd poklonio sve automobile

Prema podacima koji su dostupni na sajtovima pojedinih gradskih preduzeća, "Beograd put" je za nabavku putničkih vozila srednje klase potpisao ugovore vredne 25.973.640 dinara, dok je za vozni park "Gradske čistoće" izdvojeno oko 8.500.000 dinara. Gradsko saobraćajno preduzeće ponovilo je vozni park u vrednosti od 46.243.808 dinara, što je oko 400.000 evra. JKP "Zelenilo" sklopilo je ugovor od 6.056.946 dinara, odnosno oko 50.000 evra. Za samo ova četiri gradska preduzeća potpisani su ugovori vredni oko 86 miliona dinara (sve bez PDV) što je oko 700.000 evra.

- JKP "Gradska čistoća" zakupilo je šest vozila srednje klase - navode u ovom preduzeću. - Automobile će namenski koristiti službe kojima vozilo bude neophodno za potrebe posla.

I RAČUNARI U ZAKUP OSIM voznog parka, Grad ima nameru da ubuduće uzima u zakup i kompjutersku opremu kao što su štampači i računari. - Nema razloga da lokalna samouprava bude vlasnik toga. Pri tome ćemo smanjiti troškove i uvek imati novu opremu, koja neće biti zastarela i koja će omogućavati efikasno rešavanje problema naših sugrađana - naveo je Vesić.

Budući da "Čistoća" za oko 8.500.000 dinara uzima šest vozila, prema ovoj računici, GSP sa oko 46 miliona dinara može da ih nabavi oko tridesetak.

Svi ugovori su sklopljeni sa firmom "Auto Čačak" ("škoda"), dok su neki potpisani i sa "Porše mobilitijem" (koji u ponudi ima "folksvagen", "audi", "seat" i "kedi"), "Rajfajzen rentom", kao i sa firmama Aks fleet solution i Fleet partner.

Kako je objasnio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, Grad više ne poseduje nijedan automobil i prva je lokalna samouprava koja nema automobile u svom vlasništvu.

- Jedan deo automobila je rashodovan, a drugi poklonjen drugim gradovima - kaže Vesić. - Praksa da se iznajmljuju automobili postoji u većini zemalja Evropske unije. Grad više ne želi da bude vlasnik automobila, što znači da ćemo ih menjati na svakih pet godina. Na ovaj način će se štedeti jer neće plaćati troškove održavanja, rezervnih delova i oštećenja.

Na pitanje zbog čega je baš tender za ovaj posao dobila kompanija "Auto Čačak", Vesić je pojasnio da gradska uprava niti može niti ima pravo da odlučuje ko će se javiti na javni oglas.

- Automobili nisu za gradske funkcionere, već se kupuju za komunalnu policiju, gradske inspekcije, sekretarijate, jer postoji veliki broj službenika koji rade na terenu - naveo je zamenik gradonačelnika. - Od 2014. godine vozim privatni automobil, a nisam koristio ni stare gradske automobile, pa neću ni nove.