Beograd: Akcija zaprašivanja komaraca u punom jeku

Tanjug

ponedeljak, 10. 06. 2019. u 22:21

Београд: Акција запрашивања комараца у пуном јеку

Foto Beoinfo

Ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju kontinuirano svakodnevno, dva puta dnevno, rade na suzbijanju komaraca i građani će već naredne nedelje uveriti da je njihov broj znatno smanjen

Ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju kontinuirano svakodnevno, dva puta dnevno, rade na suzbijanju komaraca i građani će već naredne nedelje uveriti da je njihov broj znatno smanjen, izjavio je večeras pomoćnik direktora zavoda Branislav Pešić.


Pešić je rekao Tanjugu da se zaprašivanje vrši sa zemlje i to sa 26 ekipa.

Efekat se odmah primećuje i već večeras žitelji Novog Beograda će moći da uživaju u prirodi, kazao je on.


PROČITAJTE JOŠ - Komarci prete novim i sve opasnijim zarazama


Večeras se prskaju i veliki gradski šumski kompleksi, poput Košutnjaka, Ade, Topčiderskog parka i šuma na Banjici, Zvezdari i Miljakovcu.


Prema rečima Pešića, ekipe Zavoda će sutra suzbijati komarce u Zemunu i Surčinu.

"Do subote ćemo opet izvrsiti akciju suzbijanja na teritoriji celog grada", rekao je on.

Prskanje komaraca se vrši na osnovu svakodnevnog monitoringa, naveo je Pešić i dodao da se kontrola vrši i posle obavljenog prskanja.


PROČITAJTE JOŠ - Rečni komarci ubadaju i danju


Pešić je podsetio da je zbog učestalih kiša bilo nemoguće krenuti u borbu sa komarcima ranije i naveo da je njihova sezona, zahvaljujući akcijama Zavoda, odložena sa aprila na jun.


Važno je, kako kaže, da se zna i da rečni komarci, koji nam sad prave problem, ne prenose virus Zapadnog Nila, ali je Zavod na oprezu i na vreme će reagovati ako se u procesu detekcije pojave prenosioci.


Pešić je naglasio da je najteža situacija u priobalju Save i Dunava.

"Problem nam pravi Veliko ratno ostrvo koje je potopljeno, pa ekipe ne mogu da pristupe tom terenu. Imamo i kubike na levoj obali Dunava pune vode i to su velika izvorišta koja nam prete", kaze Pešić.


Stevan Milev, član jedne od ekipa Zavoda, precizirao je da se zaprašivanje komaraca obavlja u prepodnevnim i večernjim časovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije