VELIKA količina padavina u proteklom periodu na teritoriji prestonice stvorila je idealne uslove za razmnožavanja rečnih komaraca. Iako ova vrsta insekata nije prenosilac zaraznih bolesti, njihova osnovna karakteristika je da preferiraju da napadaju ljude i ubadaju tokom dana. Posebno su aktivni u blizini reka. Kako bi se njihovo prisustvo na terenu suzbilo, nadležne ekipe iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju počele su da sprovode tretmane zaprašivanja sa zemlje.

- Prvi veliki nalet komaraca biće saniran do kraja nedelje, a već sledeće sedmice uslovi za njihov rast i razmnožavanje biće nepovoljniji - navode iz Zavoda. - Praćenje brojnosti komaraca počelo je od aprila, kada su se prvi put i pojavili, a nakon toga su kontinuirano sprovođene sve preventivne mere kako ne bi došlo do povećanja njihovog broja. Zbog toga su uvedeni i jutarnji tretmani suzbijanja.

PROČITAJTE JOŠ - BITKA S KOMARCIMA: Vremenski uslovi i obilne padavine otežavaju suzbijanje "krvopija"

Nadležni objašnjavaju da je brojnost komaraca ista kao i svake godine. Jedina razlika je što su se dosadni insekti umesto postepeno od aprila, kada je početak njihove sezona, ovog proleća pojavili u povećanom broju tek u prvim danima juna. Primetan porast pripadnika roda edes, odnosno rečnih komaraca, u Beogradu se beleži i zbog velikih površina plavnih područja. Ovi insekti mogu da prelete razdaljinu i po deset kilometara, tako da sa leve obale Dunava, gde im je leglo, bez poteškoća mogu preći na suprotnu obalu i napraviti problem na Novom Beogradu i u Zemunu. Nakon njihovog uboda na koži ostaju plikovi koji su kratkotrajni i povlače se u narednih nekoliko časova.

Epidemiolozi ističu da trenutno nema razloga za paniku, jer rečni komarci nisu zarazni. Komarac iz roda kuleks, koji je prenosilac virusa Zapadnog Nila, javlja se krajem jula i početkom avgusta.


TRETMANI SUZBIJANjA

EKIPE Zavoda za biocide sprovodiće u petak tretmane suzbijanja komaraca na teritorijama opština Čukarica, Obrenovac i Surčin. Za subotu su isti tretmani planirani na Vračaru, Paliluli, Savskom vencu, Rakovici i u Grockoj.