Stari dvor: Događaji iz naše istorije na 127 bilborda

G. N.

04. 06. 2019. u 14:20

Predstavljen projekat "Slava Beogradu, slava Srbiji" povodom proslave gradske slave Spasovdana. Uz račune "Infostana" građani će dobiti i besplatnu razglednicu sa slikom "Krunisanje Stefana Prvovenčanog"

Стари двор: Догађаји из наше историје на 127 билборда

Ivan Karl, Goran Vesić i Nebojša Đuranović / Foto P. Mitić

POVODOM gradske slave Spasovdana i praznika Vidovdana, sugrađani i gosti prestonice će u narednih mesec dana imati priliku da na 127 bilborda vide slike posvećene važnim događajima u našoj istoriji. Ovo je najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, predstavljajući u Starom dvoru projekat "Slava Beogradu, slava Srbiji". Takođe, oko 205.000 korisnika koji primaju račune preko "Infostana", dobiće tokom ovog meseca razglednicu sa slikom "Krunisanje Stefana Prvovenčanog" povodom slave Beograda.

Vesić je istakao da je cilj akcije da se proslava gradske slave i značajnih datuma za prestonicu podigne na viši nivo, te da se stariji građani podsete, a da mlađi nauče nešto iz srpske srednjovekovne istorije.

- Na 127 bilborda širom grada biće slike našeg akademskog umetnika Nebojše Đuranovića, koji je potpuno besplatno Gradu ustupio slike i podržao našu ideju - rekao je Vesić. - Posteri će se nalaziti na autobuskim stajalištima i bilbordima, sadržaće nazive događaja na srpskom i engleskom jeziku, tako da će stranci moći da se malo bolje upoznaju sa tim našim delom istorije.

Prema rečima zamenika gradonačelnika, pomenuta akcija je jedinstvena, jer ne košta nijedan dinar.

- Slike nam je ustupio slikar Nebojša Đuranović, koji je fotografisao, a kompanija za bilborde je sama štampala i besplatno ih postavila. To pokazuje da kad se urade prave stvari, ljudi su spremni da učestvuju u tome - rekao je Vesić.

Jedan od postera kod Glavne pošte / Foto Fejsbuk


SPOMENIK

SLAVA grada koji je prvi put postao srpska prestonica 1403. godine, jedna je od naših najdužih tradicija.

- Nastavićemo da budimo nacionalnu svest kod naših građana, podigli smo spomenik caru Nikolaju Drugom, spomenik velikom županu Stefanu Nemanji je na izradi u Rusiji, a pored toga, postoji i inicijativa za podizanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću, koji će se nalaziti na uglu Bulevara despota Srefana i Palmotićeve ulice - rekao je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Tatjana Aždaha

04.06.2019. 23:47

Despot Stefan, za neupućene, već odavno ima sjajni spomenik izvanrednog Nebojše Mitrića - eno ga na još ne sasvim uništenoj Beogradskoj tvrdjavi, nedaleko od Zindan kapije.

Раја

05.06.2019. 13:37

Које значење је титула "деспот" имала у време када је додељивана, а које има данас бих оне који знају одговор замолио за објашњење.