Šestim čulom do prvog mesta

S. B. Milošević

nedelja, 02. 06. 2019. u 17:13

Шестим чулом до првог места

Mladenovčani na novosadskom takmičenju / Foto promo

Đaci Tehničke škole iz Mladenovca nagrađeni na skupu u Novom Sadu. Napravili uređaj za osobe sa oštećenim vidom. Izradili su i svoj sajt i razvili aplikaciju za naručivanje proizvoda

PAMET, dobra ideja i želja da pomognu slepim osobama vodili su tim učenika Tehničke škole iz Mladenovca sve do pobede na nedavno održanom takmičenju učeničkih kompanija u Novom Sadu, gde su osvojili prvo mesto za primenu informacionih tehnologija. U konkurenciji od 131 kompanije odneli su ubedljivu pobedu sa proizvodom koga su nazvali "Šesto čulo", koje pomaže slepim osobama da se kreću ulicom.

Milica, Isidora, Nikola, Mihajlo, Lazar T., Danijel, Petar i Lazar K., učenici drugog i trećeg razreda ove mladenovačke škole, osnovali su svoju kompaniju prošle jeseni. Ideju za proizvod dao im je Lazar T., koji je želeo da pronađe izum koji bi pomogao njegovom slepom dedi da se snađe van svog doma, gde mu je raspored predmeta nepoznat. Njegovi drugovi prihvatili su tu ideju i počeli da rade na razvijanju proizvoda uz pomoć profesora programiranja Milana Božića.


PROČITAJTE JOŠ:
Do aerodroma na jednoj nozi

- Proizvod koji su napravili omogućava osobama sa oštećenim vidom da se lakše kreću u nepoznatom okruženju bez pomoći asistenta - priča Božić za "Novosti". - A od početne ideje do realizacije prošli su meseci mukotrpnog rada, istraživanja, učenja, prepravljanja programskog koda... Sa prvom verzijom proizvoda koji je bio ugrađen u kačket pojavili su se na regionalnom takmičenju učeničkih kompanija u Beogradu gde su zauzeli treće mesto. Tu nisu želeli da stanu, već su sa još više upornosti radili na unapređenju proizvoda.

Školarci su posetili svoje vršnjake u školi za slepe "Veljko Ramadanović" u Zemunu, pa ni nekvalitetan hardver ni softverske prepreke nisu mogle da ih navedu da odustanu. Danonoćno su radili na proizvodu, a bilo je trenutaka kada kući iz škole uopšte nisu želeli da idu.

- Nova verzija uređaja napaja se "zelenom energijom" iz solarnog panela, koji nema kablova. Aparat ima instaliran i dži-pi-es, pa porodica može da prati gde se slepa osoba nalazi. Uređaj odašilje i prima signale, registrujući prepreke koje se nalaze ispred osobe. Zatim ih šalje na mobilni telefon ili fitnes narukvicu koja vibrira sve jače kako se približava prepreci - pojašnjava Lazar T.

Ovi vredni srednjoškolci uspeli su i da naprave svoj sajt i razviju aplikaciju pomoću koje je moguće naručiti proizvod, kao i softver za vođenje robnog knjigovodstva. Na njihov uspeh ponosni su i profesori i roditelji. Ovoj osmorki pak, druženje i cilj da pomognu drugima bili su najveće zadovoljstvo. Proizvod, kažu nastavljaju da unapređuju.


PROČITAJTE JOŠ:
Putari na Gazeli i kod Leštana

POMOĆ PRIJATELjA

VIŠEMESEČNI trud i rad, isplatili su se, ali bez male pomoći dobrih ljudi, "Šesto čulo" možda ne bi ugledalo svetlo dana. Naime, đacima Tehničke škole u nabavci pojedinih komponenti pomogla je kompanija "Primus home inspekšn" iz Vankuvera, koja je imala sluha za ove talentovane mlade ljude.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije