UMESTO zglobnih autobusa, od početka sedmice na liniji 72 saobraćaju solo vozila, koja ne mogu da prime sve zainteresovane putnike.

Žitelji Bežanijske kose, Ledina i Surčina svakodnevno koriste autobuse na liniji 72. Ona spaja ove delove grada sa centrom, pa je uvek puna đaka i zasposlenih. Nju koriste i putnici koji idu do vazdušne luke, a koji ne žele da plaćaju 300 dinara da bi se linijom A1 prevezli do aerodroma. I dok su u zglobne autobuse uspevali da se smeste i turisti sa koferima i torbama, i stanovnici sa oboda prestonice, sada to nije moguće.

- Ujutru i po podne u vozilima su ogromne gužve - priča Dragana T. - U te male autobuse sada svi ne možemo ni da uđemo. A onaj ko u tome uspe, preskače torbe i kofere kako bi se negde uglavio. Pošto saobraćaju u intervalu od 27 do 40 minuta, ne mogu da čekam drugi u nadi da će doći poluprazan.


PROČITAJTE JOŠ:
Prijave za firme koje papirima ne "pokriju" naknade za prevoz

U Sekretarijatu za javni prevoz kažu da su stara zglobna vozila na liniji 72 zamenjena novim solo autbusima u nameri da se poveća kvalitet prevozne usluge, odnosno da se poveća pouzdanost i tačnost odvijanja polazaka na liniji.

- Pri ovoj zameni korišćeni su podaci sa masovnog brojanja putnika, koje su na zahtev Grada organizovali stručnjaci sa Saobraćajnog fakulteta. Konkretno, poslednje brojanje pokazalo je da je maksimalni broj putnika koji je istovremeno bio u vozilu na ovoj liniji 88, dok je prosečan bio 52 putnika. To ukazuje da ponuđeni kapacitet angažovanih solo vozila zadovoljava zahteve korisnika - navode iz Sekretarijata za "Novosti".

VIŠE VOZILA PO POTREBI

IZ Sekretarijata za javni prevoz napominju i da su u novim vozilima ugrađeni uređaji za brojanje putnika. Tako da će, ukoliko podaci budu pokazali da je to potrebno, ponuđeni kapaciteti vozila na liniji 72 biti korigovani.