STROŽI uslovi za osnivanje privatnog odbaništa drastično su smanjili "najezdu" privatnih vrtića, od kada je uvedena subvencija iz gradske kase. Od donošenja novog Pravilnika o bližim uslovima za osnivanje, početak rada i obavljanje delatnosti predškolskih ustanova, krajem februara, podneta su samo dva zahteva za otvaranje obdaništa i jedan za promenu sedišta ustanove, saznajemo u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Svi zahtevi su u proceduri, tako da od pooštravanja uslova nije izdato nijedno rešenje.

Predsednica Udruženja privatnih predškolskih ustanova Beograda Dušanka Tasić potvrđuje da je manje interesovanje od kada su uvedena nova pravila. Ona ističe da su novim pravilnikom uslovi konkretizovani i podržava uvođenje reda u ovoj oblasti, jer je, sudeći po broju privatnih vrtića, to postao odličan biznis.

- Zahtevi su striktni, pre svega u pogledu bezbednosti dece - kaže Tasićeva. - I ranije je, recimo, bilo potrebno imati obezbeđenu protivpožarnu zaštitu, ali sada je potrebno dostaviti i PP dozvolu, koju izdaje Odsek za vanredne situacije MUP Srbije. Ista je situacija i sa odobrenjem sanitarne inspekcije. Bezbednost mališana je na prvom mestu i to treba da bude primat u poslovanju privatnih predškolskih ustanova.

Pročitajte još: Montažni vrtići u Borči i Obrenovcu!

Naša sagovornica ističe da, pored ovih veoma bitnih zahteva, ima i onih koji su, prema njenom mišljenju, suvišni. Kao primer ona navodi da je sada potrebno dostaviti arhitektonski projekat i ako se iznajmi nov prostor za otvaranje obdaništa, koji već ima projektnu dokumentaciju. Ona dodaje da za otvaranje privatnog obdaništa pre 25 godina nije postojao poseban pravilnik, već se primenjivao Zakon o drštvenoj brizi o deci. Novim pravilnikom, navodi Tasićeva, predviđeno je da obdanište mora imati dvorište, izuzev kada se objekat nalazi u neposrednoj blizini parka ili prostora predviđenog za igru mališana.

Kako navode u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uslovi propisani pravilnikom sadrže minimum zahteva koje osnivač predškolske ustanove treba da obezbedi. Prostor, oprema i didaktička sredstva treba da budu u funkciji vaspitno-obrazovne delatnosti poštujući, pre svega, bezbednost dece.

KONTROLA OD UVOĐENjA SUBVENCIJA

OD uvođenja subvencija 2015. godine, broj privatnih vrtića u Beogradu povećan je sa 52 na čak 353, u kojima boravi 17.922 mališana.

Uprava za vanredne situacije kontrolisala je, u oktobru prošle godine, protivpožarnu zaštitu u privatnim vrtićima, a rezultati su bili poražavajući. Većina nije imala PP aparate, izlaz za evakuaciju ili je prilaz objektu bio neadekvatan.