NAPAD NA TAKSISTU: Povređen vozač Luksa, kolege blokirale deo Novog Beograda

J. Bulatović

22. 05. 2019. u 16:51

НАПАД НА ТАКСИСТУ: Повређен возач Лукса, колеге блокирале део Новог Београда

Foto Z. Jovanović

Vozeći se ulicom Omladinskih brigada, vozač "Luks taksija" sukobio se sa nepoznatim vozačem. Spekuliše se da je napadač član konkurentskih udruženja
POSLE napada na taksistu "Luks taksija", koga je oko 14 sati nepoznata osoba udarila kod MUP na Novom Beogradu, 80 njegovih kolega blokiralo je ovaj deo prestonice. Oni su pretili da će na ulicama grada ostati sve dok napadač ne bude priveden, budući da su registarske tablice vozila fotografisane pre nego što je nepoznati čovek pobegao. Ujedno, taksisti okupljeni oko Ugovorne privredne taksi komore Srbije, samo nekoliko sati ranije takođe su izašli na ulice. Nezadovoljni sprovođenjem izmena Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju oni su protestovali na platou ispred Zgrade gradske uprave u Ulici 27 marta.

Pročitajte još:NAPAD U VRANjU: Uhapšeni zbog sumnje da su pretukli taksiste

Vozeći se ulicom Omladinskih brigada, vozač "Luks taksija" sukobio se sa nepoznatim vozačem, za koga se najpre mislilo da je član udruženja CarGo, a onda je počela spekulacija da je ipak reč o šoferu prevoznika "Cameo". Vozač bele "škode rapid" izašao je iz vozila na semaforu i prišao vozaču "Luksa". Udario ga je u glavu, a potom pobegao. Taksista je pozvao policiju, a zbog lakših povreda prevezen je u Urgentni centar.

Za napad se brzo pročulo preko taksi veze, pa su kolege došle na mesto događaja i tu ostale do privođenja napadača.

Inače, oko 150 okupljenih taksi preduzetnika u sredu oko 10 sati zahtevalo je sankcionisanje rada "internet prevoznika".

- Situacija nikada nije bila gora! - kaže Boško Vukojević direktor Ugovorne privredne taksi komore Srbije. - Insistiramo na sprovođenju Zakona, a pre svega mislim na Saobraćajnu inspekciju Grada Beograda, kao izvršnog organa.Ništa se nije promenilo od usvajanja izmena Zakona, osim što su privremeno sklonili "divljake".I dalje je sporan rad udruženja građana CarGo, ali i kombi prevoznika koji voze "od vrata do vrata". Na prozivke taksista da ne obavljaju svoj posao iz Sekretarijata za inspekcijske poslove odgovaraju:

- Doslovno primenjujemo Zakon i druge propise u inspekcijskim nadzorima i radi u granicama svojih ovlašćenja - rekla je Sonja Božović, Sekretarka za inspekcijske poslove. - To ćemo činiti i dalje, te svaki pritisak prevoznika ne utiče na efikasnost, već, naprotiv, ometa rad inspekcije. Radimo isključivo u interesu Beograđana, jer je njihova bezbednost važnija od suprotstavljenih interesa brojnih taksi udruženja.Ona je podsetila da je gradska saobraćajna inspekcija od kraja decembra prošle godine privremeno oduzela ukupno 33 vozila, od kojih su pet vozila obavljala uslugu taksi prevoza putnika bez odobrenja, a posredstvom "CarGo" aplikacije.

Novi protest najavljuju za ponedeljak i taksisti Strukovnog udruženja taksi prevoznika SITAB, koji su, takođe, nezadovoljni sprovođenjem izmenjenog zakona.CarGo RASTE UPRKOS ŠTRAJKOVIMA

DA Udruženje građana CarGo raste uprkos štrajkovima, pokazuje podatak da za tri meseca, koliko postoji, udruženje broji čak pola miliona članova. Predsednik Udruženja, Aleksandar Vučić istakao je, tim povodom, da su na protest taksista i na njihov zahtev da se ugasi CarGo, odgovor dali građani koji svakodnevno koriste usluge ove aplikacije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Majk

22.05.2019. 17:35

London ima Spikers korner u Hajd Parku gde svako moze da izrazi svoje nezadovoljstvo a da ne ugrožava druge, zakon,red i saobracaj. Samo kod nas, a pogotovo u Beogradu, svako moze da blokira gradske prometnice, kad god je nezadovoljan. Lepo je da su taksisti solidarni i organizovani ali jos lepse bi bilo da svoje bitke biju ali ne preko glava gradjana. To vazi i za malinare, prosvetare, prosvednike svih boja i povoda. Vlast koja to tolerise neka napravi metro pa se ganjajte gore dok narod putuje

Zeljko

22.05.2019. 18:02

Таксисти су највеће саобраћајне силеџџије а после њих полиција!

Verica

22.05.2019. 18:59

Šta li mu je taksista rekao ili uradio pa ga je ovaj udario? Toga nema u ispovesti

sveta

22.05.2019. 23:12

zasto se ne puste svi koji hoce da rade taxi prevoz,u cemu je problem.Sto vise taxista to ce manje cene da budu i stavis minimum euro 5 vozila da mogu da voze.Svi mogu da imaju konkurenciju pa zasto ne bi i taxi

Rajke

23.05.2019. 20:05

@sveta - Zato sto živimo kapitalizam i to u fazi prvobitne akumulacije kapitala, a ne kao u Švedskoj. U takvom sistemu hijerarhijske strukture nema ravnopravne raspodele sredstava za rad niti fer društvenih odnosa. Surovo takmicenje gde neko mora da pobedi pa onda ima monopol, kao u svim ostalim oblastima gde se državi ne isplati da svako uzme deo kolača i oseca se kao radan covek nezavisan i ravnopravan. Ne trebaju joj slobodni gradjani vec poslušni mali mravi koji hrane maticu dok ih ne pojede.