NADLEŽNE opštinske službe ubuduće će na zahtev vlasnika ugostiteljskih objekata o postavljanju bašta morati da odgovore u roku od sedam dana. Ovo je omogućeno izmenama gradskih odluka. Njima je predviđeno i da JP "Beogradska tvrđava" brine, a između ostalog i izdaje dozvole za pet kulturno-istorijskih celina Beograda.

Kako se navodi u izmenama odluke, koje su usvojili odbornici Skupštine grada na prošloj sednici, kako bi se sprečilo "ćutanje uprave" i efikasnije rešavanje predmeta, ubuduće će opštinama biti ostavljen rok od samo nedelju dana. Ako se ne izjasne, smatraće se da je dozvola izdata.

Pročitajte još - Letnja bašta nije parking

Ovim novinama, za pešačke zone koje su deo kulturno-istorijske celine: Dositejev licej, Knez Mihailovu, Topčider, Kosančićev venac, Skadarliju, kao i na području Svetosavskog platoa saglasnost će izdavati "Beogradska tvrđava", kako bi se sačuvao autentičan izgled.

- Oni će odlučivati kakve bašte mogu da budu, a sve će morati da bude prema važećoj odluci o urbanom mobilijaru - rečeno je na sednici. - Ovo su važni istorijski delovi, i moraju da se poštuju propisi.

Postavljanje privremenih objekata vršiće se na osnovu akta "Tvrđave", a inspekcijski nadzor sprovodi komunalna inspekcija.