ODBORNICI Skupštine grada usvojili su plan detaljne regulacije multifunkcionalnog sportsko-rekreativnog sadržaja na području Parka prijateljstva na Ušću. Ova zelena površina, prema najavama, trebalo bi da postane centralna gradska oaza, u okviru koje će se nalaziti panoramski točak, Muzej umetnosti 21. veka, Prirodnjački muzej, vidikovac kao i akvarijum.


Kako su objasnili, obrazlažući ovu odluku, na ovaj način donet je konačan plan za razvoj najvažnijeg gradskog parka, kako bi se upotpunio novim sadržajima. A, prema najavama gradskog urbaniste Marka Stojčića, biće po ugledu na Central park u Njujorku.


- Ovaj park će dobiti novu dimenziju, a koristeći gondolu sa Kalemegdana građani će u njega moći da stižu za od tri do četiri minuta - rekao je Stojčić. - Dodatno ćemo ga ozeleniti, ali da izgleda kao delo prirode, a ne delo čoveka. Ubacićemo kvalitetne rekreativne sadržaje. Uspeli smo da razrešimo problem sa delom privatnih objekata koji su bili na tom prostoru i naruživali izgled.


Muzej umetnosti 21. veka sadržaće muzejsko-galerijski prostor, salu za predavanja, dok će Prirodnjački imati galerijski deo, prostor za restauraciju fosila, akvarijum, terarijum, insektarijum i botaničku baštu.


Prilikom izrade plana, primećeno je da su glavni nedostaci nedovoljna pristupačnost i nedostak staza, kao i manjak zabavnih i edukativnih prostora i urbanog mobilijara, zbog čega je prilično neposećen.


Pročitajte još: I veliki točak u parku Ušće!


- Na samom ušću, iznad vodene površine, planirano je formiranje vidikovca u vidu proširenja pešačke staze na lokaciji donjeg keja - stoji u dokumentaciji. - Planira se rekonstrukcija postojećih terena, koji bi trebalo da budu otvoreni, odnosno nije dozvoljeno pokrivanje ili zatvaranje. Postojeći skejt park može se u potpunosti ili delimično izmestiti izvan bezbednosne zone gondole.

U okviru parka planira se postavljanje info-tabli, a zabranjena je gradnja ili postavljanje objekata trajnog ili privremenog karaktera koji mogu da ugroze okolinu.


BICIKLISTIČKE STAZE

PLANIRANA je izgradnja biciklističke staze u delu Bulevara Nikole Tesle, od Ulice trešnjinog cveta do Aleksinačkih rudara. Kako bi se obezbedila dodatna parking-mesta, neophodno je izgraditi podzemnu garažu.