Beogradske priče: Večiti rat kafedžija i pevaljki

Zoran Nikolić

subota, 18. 05. 2019. u 12:55

Београдске приче: Вечити рат кафеџија и певаљки
Još tridesetih godina prošlog veka izbio sukob između vlasnika kafana i ondašnjih muzičara. Nesuglasice nastale pre svega zbog nesaglasja oko kvaliteta pevačica i cena njihovih nastupa

Naš grad je i početkom tridesetih godina imao svoje probleme i nedoumice. Štampa uredno prati sve burne varoške događaje i skreće pažnju na njih. Samo jedan među takvima je najavljeni bojkot ugostitelja iz 1933. godine, koji su bili silno uznemireni neočekivanim prilikama u kojima su se našli.

Došlo je do sukoba kafedžija i vlasnika kafana, sa jedne, i pevačica i muzičara sa druge strane.

Tako su vlasnici kafana uveli bojkot pevačica, tako što su se odrekli njihovih muzičkih usluga. Čak su odlučili da u kafanama nema muzike tokom nastupajućih godinu dana.


PROČITAJTE JOŠ: Beogradske priče: Krvnička eksploatacija nadničara

- Po tome, Sofka, Maca, Paula i druge mogle bi da se čuju tek u novembru 1934. godine - pisala je beogradska štampa.- Međutim, nova odluka prestoničkih kafedžija stavlja u izgled obustavu bojkota, ako se usvoje njihovi predlozi. Po tome, ni jedan od 112 lokala u Beogradu, koliko ih ima sa raznim muzičkim i pevačkim kapelama, ne bi više mogao da angažuje ni jednu trupu bez prethodnog znanja i odobrenja naročitog biroa Gostioničarskog udruženja. A taj biro vodiće pregled svih kandidata i i biti posrednik između kafedžija i pevačica. Sem toga, bila bi utvrđena stalna tarifa po kojoj bi se plaćali svi poznatiji svirači i pevačice.

Predsednik ovog udruženja Mihajlo Nikolić objasnio je kako je neophodno utvrditi sposobnost pojedinih pevačica, a ne "njihovu reklamu". On je kukao kako jedan broj zvezda bude plaćen i 300 dinara za veče. Ova "međusobna kafedžiska konkurencija dovela je do toga da su pojedini lokali, i to ne u centru grada, imali preko 30.000 dinara mesečnih izdataka oko svojih kapela".

Kafedžije su tvrdile da su ove visoke cene "izdejstvovale same kafanske pevačice svojim trikovima".

Na kraju, izgleda je ovaj gest ugostitelja bio uspešan, jer su već na prvim sastancima prijavljivali kako su im stigli zahtevi od strane muzičara i pevačica da će "pristati na sve uslove samo da im se skine bojkot".


PROČITAJTE JOŠ: Beogradske priče: Tržišna borba "Ere gurmana"

I tako su "kapele", "bandovi", "kraljice sevdalinki" i preteče današnjih estradnih zvezda bili obuzdavani i početkom veka, u nameri da se naprasno obogate. Taj rat, kao što je dobro poznato - traje i danas.

ODGOVOR

Povodom bojkota koji su objavile beogradske kafedžije, protiv "primadona sevdalinki" govorilo se i da će pevačice stupiti u štrajk. Posebnu pažnju je izazvala izjava koja danas deluje vrlo interesantno. Pevačice su u svoju odbranu istakle kako se plaše da će ih "jednog dana zameniti radio ili gramofonske ploče".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)