VELIKI broj lokala u prizemlju stambenih zgrada u vlasništvu Vojske Srbije koji godinama zvrje prazni i ruinirani - zadaje glavobolju stanarima. Zbog toga što nema novca za njihovo tekuće održavanje, već se samo saniraju iznenadni kvarovi, stanari Ulice Stjepana Filipovića 31 na Savskom vencu uzaludno pokušavaju da ih otkupe, ne bi li nadležnost za njihovo održavanje preuzeli, ali i kasnije od njih zarađivali.

Prema rečima upravnika ove zgrade Ognjana Jovanovića, već neko vreme traže od Ministarstva odbrane da kupe lokal, ali tvrde da je cena nerealna, jer se gleda kojoj zoni pripada, ali ne i u kakvom stanju i koliko je novca potrebno u njega uložiti. Kako tvrdi, nedavno su deca slomila izlog od lokala, pa je duže od meseca stajala srča, a niko nije dolazio da sanira štetu..


PROČITAJTE JOŠ:
Ulici u kojoj živi dao naziv po familiji

- Ponudili su nam cenu od 80.000 evra za 35 kvadrata, iako je lokal u katastrofalnom stanju - kaže Jovanović. - Želimo da ga otkupimo, jer kad god se nešto dogodi u njemu, ne možemo da dođemo do službi koje su nadležne za održavanje. Takođe, ne smemo da uđemo u tuđi posed, a s obzirom na to da je lokal prazan, on propada i nama u zgradi pričinjava štetu. Kada bismo ga otkupili, mogli bismo da ga izdamo nekome, bili bismo nadležni za održavanje, a pritom bismo zarađivali za potrebe stambene zajednice.

U Ministarstvu odbrane rečeno je da u prestonici imaju oko 400 lokala, od kojih je oko polovina prazna.

- Poslovni prostor u našoj svojini u najvećem broju se nalazi u stambenim zgradama - stoji u odgovoru Ministarstva. - Održavanje se obavlja isključivo kada je reč o praznim lokalima, i to u domenu radova koji imaju karakter hitnih intervencija, dok se njihovo tekuće i investiciono održavanje ne radi zbog nedostatka finansijskih sredstava. Stambene zajednice nemaju pravo preče kupovine poslovnih prostora koji se nalaze u njihovoj zgradi, a propisi im ne omogućavaju ni kupovinu putem neposredne nagodbe.


PROČITAJTE JOŠ:
Šut na deponiju, pa posao

SPORNI I STANOVI

OSIM lokala, stanari ove zgrade imaju problem i sa vojnim stanovima, koji su, kako tvrde, desetak godina bez stanara.

- Nikako ne može da naplatimo troškove održavanja ili da dobijemo novac kada su neke veće investicije u zgradi - tvrdi Jovanović. - U našoj zgradi imaju dva takva stana. A ima mnogo takvih i u drugim zgradama kojima upravljam.