Novakov vrtić koči restitucija

B. B. - M. S.

08. 05. 2019. u 15:31

Новаков вртић кочи реституција

Objekat predškolske ustanove će sigurno biti izgrađen

Nerešeni imovinskopravni odnosi na Voždovačkoj parceli predviđenoj za izgradnju predškolske ustanove. Ako se spor ne reši, Grad Beograd planira da kupi to zemljište

NEREŠENI imovinskopravni odnosi koče izgradnju vrtića u naselju Stepa Stepanović na Voždovcu, koju finansira Fondacija "Novak Đoković". U Gradu tvrde da rade na prevazilaženju ovog problema, ali da će objekat predškolske ustanove svakako biti izgrađen.

Prema podacima do kojih su došli stanari okupljeni u Udruženju "Stepa Stepanović", parcele predviđene za vrtić su u procesu restitucije.

- Kako smo nezvaničo saznali, uvidom u Katastar, na te parcele stavljene su zabeležbe da su u procesu restitucije i da će biti vraćene starim vlasnicima - objašnjavaju u udruženju. - To znači da se na toj parceli ne može graditi. Iz toga možemo da zaključimo da je gradnja zasada stopirana.

Pročitajte još - Novak i Jelena otvorili vrtić

U Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu objašnjavaju da se od ove ideje nije odustalo i da će ona svakako biti sprovedena u delo.

- Kastastar je bio u štrajku - navode u nadležnom sekretarijatu. - Grad pokušava da reši imovinskopravne odnose oko parcele. Ukoliko ih ne budemo rešili, Grad će kupiti to zamljište i vrtić će biti izgrađen.

Krajem prošle godine "Novosti" su prve obelodanile da je u toku izrada idejnog rešenja i projektne dokumentacije za gradnju vrtića, a da bi radovi, koje finansira Fondacija "Novak Đoković" trebalo da počnu u prvoj polovini ove godine.

Pročitajte još - Novak gradi vrtić u "Stepi"

Prema najavama sekretara za obrazovanje Slavka Gaka, objekat će se nalaziti na parceli koja je i planom izgradnje naselja predviđena za kombinovanu predškolsku ustanovu. Obdanište će biti maksimalnih kapaciteta i moći će da primi oko 250 mališana jaslenog i vrtićkog uzrasta.

Slavko Gak


KAPACITETI

U NASELjU Stepa Stepanović postoji vrtić "Mala sirena" koji je otvoren u proleće 2015. godine. Ovo obdanište pohađa oko 300 mališana, ali su postojeći kapaciteti nedovoljni, pošto u Stepi živi veliki broj porodica sa malom decom. Zbog manjka broja mesta, u "Maloj sireni" se već dve godine ne raspisuje konkurs za upis u vrtićke grupe, pošto su unapred "rezervisane" za mališane koji dolaze iz jaslica. Pored ovog obdaništa, otvoren je i depadans, ali je broj mesta nedovoljan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

P.S.

08.05.2019. 16:40

Не можете породице којима сте отели дедовину називати проблемом. Проблем сте ви који представљате државу јер држава је највећи дужник. Шта ви имате да купујете или продајете парцеле када толико још некретнина имате да враћате. Прво враћајте свима па онда тек купујте. Којим правом купујете с нашим новцем тј новцем пореских обвезника наше невраћене непокретности? Све што је државно је наше док све не вратите

Sale

09.05.2019. 14:14

Sramotno je restituciju nazivati problemom. Restitucija je mozda i najbolja stvar za nasu ekonomiju, privredu. Vratiti oteto pravim, originalnim vlasnicima.

Mirko

09.05.2019. 16:52

Predmet restitucije po zakonu ne može da bude parcela koja je u trenutku donošenja zakona bila namenjena za objekte javne namene (vrtić, dom zdravlja, pijaca, škola...)

Zoran Minić

09.05.2019. 18:25

@Mirko - Eto ga sad. I Mirko napravio "svoj" zakon. I? Znači, ne može biti predmet restitucije, i onda naslednik PRAVOG vlasnika koji je imovinu sticao možda i sto godina, da sisa palac? Nešto ti tu nije u vaservagu zemljače, k'o rek'o bih ja. PRIVATNA SVOJINA je neprikosnovenom pravo. Čak i po našem Ustavu, kakav je takav je iako se ne primenjuje, IPAK JESTE!

Nina

09.05.2019. 17:00

E sad nama lepo država da vrati pare koje su od svakog kvadrata koji smo uredno platili namenili izgradnji vrtića! Ako smo kroz cenu kvadrata stana platili izgradnju tog vrtića, a umesto države Novak izgradi vrtić....to znači da je nama država ukrala novac!

Misko

09.05.2019. 17:22

Da se upisuju samo deca iz naselja, bilo bi sasvim dovoljno mesta u vrticu!!!