Grad podneo novu prekršajnu i krivičnu prijavu protiv Bastaća, šteta 385.000 dinara

Tanjug

utorak, 07. 05. 2019. u 11:41

Град поднео нову прекршајну и кривичну пријаву против Бастаћa, штета 385.000 динара

Foto Z. Jovanović

Grad Beograd je podneo novu prekršajnu i krivičnu prijavu protiv predsednika opštine Stari Grad Marka Bastaća zbog blokade radova na rekonstrukciji Trga republike

Grad Beograd je podneo novu prekršajnu i krivičnu prijavu protiv predsednika opštine Stari Grad Marka Bastaća zbog blokade radova na rekonstrukciji Trga republike, pretnji radnicima i uništavanja gradske imovine, objavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

"Vreme je da Bastać, povezan sa kriminalnim klanovima iz Crne Gore, plati za štetu koju nanosi gradu", napisao je Vesić na svom fejsbuk profilu, na kojem je objavio i kopije prekršajne i krivične prijave.

Krivičnu prijavu je podnela Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda protiv Bastaća i nekoliko NN lica, Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Kako se navodi, prijava je podneta zbog postojanja osnova sumnje da su Bastać i nekoliko NN lica, 4. i 6. aprila, nasilno i neovlašćeno ušli u ograđen prostor gradilišta na Trgu republike, na kojem se sprovodi projekat uređenja, od strane dobavljača "Štrabag" d.o.o, nasilno obustavili radove na gradilištu i uklonili - oštetili saobraćajne znakove u vlasništvu izvođača radova, i naneli štetu.

U obrazloženju prijave se navodi da je Bastać tokom aprila organizovao više neprijavljenih protesta građana sa političkom temom na Trgu republike.

Dodaje se da je Bastać 4. aprila, oko 11.30 sati, prilikom izvođenja radova na Trgu, neovlašćeno ušao na gradilište, a za njim i grupa građana i tom prilikom su odneli barijere na Trg Nikole Pašića, te je oštećeno oko 15 znakova.

Zatim je, kako stoji u obrazloženju prijave, 6. aprila, u drugoj smeni, Bastać je sa još nekoliko osoba ponovo ušao na gradilište, kada su ponovo oštetili oko 15 znakova saobraćajne signalizacije.


foto N.Fifić

"Navedenim činjenjem...oštećene su stvari - znakovi saobraćajne signalizacije u vlasništu dobavljača radova "Štrabag" d.o.o. Beograd, koje su služile izvođenju javnih radova na Trgu republike, dakle izvođenju radova u javnom interesu, čime je dobavljaču radova, a i naručiocima radova, naneta šteta u ukupnom iznostu od 385.685,9 dinara", navodi se u obrazloženju.

I prijavu Prekršajnom sudu, podnela je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, za pokretanje prekršajnog postupka protiv Bastaća, zato što je na Trgu, tokom više dana u aprilu, kao organizator i vođa, organizovao okupljanje građana političkog karaktera na otvorenom prostoru, a da ih nije prijavio nadležnom organu.


foto N.Fifić

Navodi se i da je Bastać "kao organizator i vođa okupljanja na otvorenom bio dužan da MUP-u najkasnije pet dana pre vremena određenog za početak okupljanja, pisanim putem prijavi okupljanje građana političkog karaktera, što nije učinio".

Time je, dodaje se, prekrišio Zakon o javnom okupljanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (44)

mama

07.05.2019. 16:10

Jel on to odcepio Stari grad od Beograda? Ne zivi sam na starom gradu, kakvo je to ponasanje,anarhija? Nedopustivo.

Tresimesi1

07.05.2019. 16:40

Vreme je da na đubrište istorije odu repovi bivšeg bahatog režima.Naravno uz nadoknadu pričinjene štete.

avanturista

07.05.2019. 17:07

Bastać i pristalice treba da znaju da kada krše zakon moraju i da snose posledice svojih dela

marija

07.05.2019. 17:21

Zasto gradjani Beograda da trpe i da placaju zbog jednog Bastaca koji zeli propast izgleda Beogradu jer jedino to i rade.

Milica

07.05.2019. 19:23

Ma ovaj bezobraznik Bastać treba da plati svu štetu koju je naneo gradu, a ne građani da plaćaju njegovu bahatost i bezobrazluk!

Sofija

07.05.2019. 20:51

E neka je, i treba! Pa nece valjda gradjani da placaju zbog njegovog glupiranja...

Mira

07.05.2019. 21:11

Prevrsio je svaku meru.definitvno izgubilo smisao .Treba ga zatvoriti zarad opsteg interesa i dobra

Sara

07.05.2019. 21:17

Niko ne moze da bude izvan zakona, pa ni Batrac, ocekujem rigoroznu kaznu,nisu radnici krivi sto su dosli da rade i zaradjuju za hleb!

Ranko

07.05.2019. 21:35

Bastaca treba uhapsiti i kazniti pod hitno. Ovakvo bahato i nepoimereno ponasanje ne sme da se nastavi.

Tina

07.05.2019. 22:31

Krajnje je vreme da plati za ono sto je uradio, valjda ce se posle ovoga dozvati pameti.